Ausnutria

Nieuws melk

Ausnutria sluit een fabriek en reorganiseert andere

17 Januari 2024 - Klaas van der Horst

Ausnutria Nederland wil een fabriek sluiten (Ommen) en een andere (Kampen) reorganiseren. Het bedrijf kampt met overcapaciteit, te hoge kosten en ook deels oudere installaties. De nieuwe stap kost 79 mensen hun baan in Ommen. In Kampen verdwijnen ook banen, maar komen andere terug, zo heeft de zuivelonderneming bekendgemaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Kampen wordt de organisatie aangepast, waarmee elf arbeidsplaatsen komen te vervallen en vier nieuwe arbeidsplaatsen ontstaan. Daarnaast wordt het werk van dertien medewerkers uitbesteed aan een externe partij. Beide voorgenomen besluiten zijn een gevolg van veranderende marktomstandigheden en een herijking van haar bedrijfsstrategie.
Vorig jaar begon Ausnutria met een herijking van zijn bedrijfsstrategie en onderzoek naar kostenbesparingen. Er werd toen een reorganisatie van de fabriek in Leeuwarden aangekondigd.

Vorige week werd ook bekend dat Ausnutria na vier seizoenen stopt als hoofdsponsor van SC Heerenveen, eveneens met als reden dat de broekriem moet worden aangehaald.

Overcapaciteit
Ausnutria is producent van baby- en kindervoeding. De belangrijkste afzetmarkt China krimpt. De marktomstandigheden hebben nu gevolgen voor de fabriek in Ommen. De activiteiten kunnen worden ondergebracht in Kampen en in Heerenveen.

Van der Meer: "In deze moeilijke markt en met het operationeel worden van onze nieuwe fabriek in Heerenveen, is onze droogcapaciteit te groot. De fabriek in Ommen voldoet daarnaast niet meer aan de eisen en wensen voor een toekomstbestendig productieproces voor baby- en kindervoeding, ondanks investeringen in de afgelopen jaren. Bij de herijking van de strategie zien we naast aanpassing van de capaciteit ook de noodzaak tot kostenbesparingen en efficiëntieverhoging."

Aanpassing Kampen
In Kampen wil Ausnutria efficiënter produceren en de organisatie vereenvoudigen. Hierdoor vervallen elf arbeidsplaatsen en ontstaan er vier nieuwe, die eerst worden aangeboden aan boventallige medewerkers. Daarnaast is Ausnutria voornemens het werk van dertien medewerkers uit te besteden aan een derde partij, wat mogelijk betekent dat de medewerkers over kunnen naar deze nieuwe werkgever.

Nieuwe toren Heerenveen
De bouw van de nieuwe droogtoren in Heerenveen zal begin 2024 worden afgerond. Van der Meer: "We zijn in 2021 gestart met de bouw, om te zorgen voor een duurzame uitbreiding van onze droogcapaciteit. Tegen de achtergrond van de lastige Chinese markt, maar aangemoedigd door de groeiende vraag naar geitenmelk-flesvoeding in de rest van de wereldmarkt, zal deze fabriek eind dit jaar commercieel operationeel zijn. Deze fabriek zal volledig duurzaam opereren en zal samen met de fabriek in Kampen de activiteiten van de fabriek in Ommen overnemen."

Ommen gaat volgens plan eind 2024 dicht. De komende maanden worden de gevolgen van de reorganisatie verder uitgewerkt. Alle voorgenomen besluiten zijn onder voorbehoud van advies van de (Centrale) Ondernemingsraad.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden