Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Aanbieders op zuivelmarkt op zoek naar vraag

19 Januari 2024 - Klaas van der Horst

Hoe verder het nog nieuwe jaar vordert, hoe zwakker de zuivelmarkt aanvoelt. Deze week is het zoeken naar vraag voor de meeste aanbieders, terwijl bijna alle prijzen licht onder druk staan, maar in West-Europa wel meer dan in het oosten.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uitzondering op alle neergaande bewegingen is de ontwikkeling bij magere melkconcentraat. Dit halffabrikaat blijft in prijs stijgen, hoewel ook minder hard dan in de voorgaande weken. Het product blijft gevraagd, en die vraag komt vooral vanuit de versmarkt (verse zuivel), want er magere melkpoeder van maken kan niet uit en voor de kaasmarkt ligt de vraag nagenoeg stil.

Wat er verder nog aan plusjes is te bespeuren, is vrijwel de moeite niet waard. In Duitsland lijkt de prijs voor rauwe melk stabiel tot iets steviger, maar daar staat tegenover dat de spotmelkprijs in Nederland een paar centen is gezakt.

{{dataviewSnapshot(46_1705593618)}}

Hiermee is overigens niet gezegd dat er een negatieve stemming heerst op de zuivelmarkt. Producenten en handelaren zien vooral weinig vraag. Daardoor lopen voorraden wel iets op en wordt het product gemiddeld iets ouder, maar van een zorgelijke situatie voor de aanbieders is nog geen sprake. De situatie van dit moment wordt mede bepaald door het uitblijven van duidelijkheid over contractonderhandelingen met de retail en het ook nog niet goed in beeld hebben hoe de Europese melkproductie zich ontwikkelt.

Melkpoedermarkt
Export van melkpoeders blijft voorlopig moeizaam, al zijn de signalen niet eenduidig. Vanuit de handel wordt aangevoerd dat Europa nog niet concurrerend is op de wereldmarkt en dus de poederprijzen moet verlagen. Wel worden de verschillen zienderogen kleiner. Ook omdat de route door de Rode Zee niet goed bevaarbaar is en de Aziatische markt dus moeilijker kan worden bediend. Anderzijds noteren Europese aanbieders wel redelijk goede prijzen bij de GDT-veiling en de ONIL-tenders van Algerije. Vooralsnog wint de neerwaartse beweging het toch.

Dit lijkt wel sterker het geval in het westen van Europa dan in het oosten, en niet alleen bij de poeders. De situatie is al langere tijd zo dat onder meer magere melkconcentraat, maar ook melkpoeder in Polen een hogere prijs opbrengt dan in het westen van Duitsland of in Nederland. Over het hoe en waarom bestaat nog vrij weinig helderheid.

De weipoedermarkt wordt ook steeds een beetje flauwer, met afkalvende prijzen en een tamme handel. Partijen in de feedbusiness zitten meest royaal in de voorraden en weinig genegen om snel veel meer product te kopen.  

{{dataviewSnapshot(46_1705592443)}}

Hetzelfde 'virus' dat de poedermarkt in zijn greep heeft, doet ook zijn werk op de botermarkt en de kaasmarkt. Bij het melkvet moet room de hardste klappen incasseren, maar ook de boterprijs schuift iets omlaag.

Kaasmarkt
De zwakte op de kaasmarkt voelt het meest afwijkend. Vorig najaar was de kaasmarkt heel sterk, met wel eens een korte afzwakking, maar al snel herpakte de markt zich. Met dit in het achterhoofd, is een twee weken durende afzwakking van de markt al bijna afwijkend. Een snelle opleving lijkt ook nog niet in het verschiet te liggen, maar weinig is helder, of zeker is de huidige, enigszins richtingloze markt. Niet verbazend is dat mozzarella, een product dat buiten het seizoen zit, het sterkste daalt in prijs. Goudse foliekaas en Cheddar houden het oude niveau evenwel ook niet vast, al proberen producenten wel om zo weinig mogelijk toe te geven.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden