Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Beperkte handel maar toch blijft ruwvoer aan de prijs

23 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De vraag naar stro trekt iets aan, maar het is niet bijzonder spannend op de ruwvoermarkt. Prijzen blijven op een relatief hoog niveau en kopers leunen een beetje achterover.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het druk hebben is en blijft een relatief begrip. De ene fouragehandelaar heeft bijvoorbeeld wat maïs verkocht en vindt het weer wat drukker, terwijl de volgende dat onder het normale werk schaart. Het is maar net hoe je ernaar kijkt. Gemene deler is dat veehouders over het algemeen doen wat nodig is maar verder niet te veel overhoop willen halen. Dat past overigens ook bij deze tijd van het jaar.

De vraag naar hooi en stro trekt wat aan. In stro blijven de prijsverschillen tussen Noord- en Zuid-Nederland groot. Stro voor €125 geleverd in het zuiden bij een veehouder die 'niet te kritisch' is valt deze week niet meer mee. De bodem in de markt wordt wat opgetrokken. De DCA Indicatieprijs blijft desondanks onveranderd op €140 per ton. Graszaadhooi is weinig voorhanden en wat er niet is, kan ook niet verkocht worden. De DCA Indicatieprijs komt uit op €170 per ton zonder noemenswaardig onderscheid tussen de rassen. Sommige veehouders wijken vanwege de beperkte beschikbaar van graszaadhooi uit naar (gehamerd) stro of weide- of dijkhooi. Weidehooi is er echter ook niet in overvloed. De DCA Indicatieprijs voor weidehooi doet deze week een stapje omhoog naar €200 per ton.

Bijproducten in balans
In de bijproducten zijn geen grote verschuivingen. Aardappelbijproducten zijn over het algemeen goed te krijgen. Dat geldt echter niet voor voeraardappelen. Die zijn nauwelijks voorhanden. De DCA Indicatieprijs blijft stabiel op €60 per ton, maar je moet wel geluk hebben wil je een bak te pakken krijgen. De wachttijd voor bierbostel loopt bij enkele leveranciers terug maar het is ook weer niet zo dat de markt overvoerd wordt. Wat beschikbaar komt, vindt nog altijd vlot zijn weg naar een flinke groep vaste voerders. De DCA Indicatieprijs staat op €4 per procent droge stof.

Snijmaïs en kuilgras wordt wel verhandeld maar handelaren lopen over het algemeen niet over van het werk in deze producten. Goed kuilgras van de eerste of tweede snede is lastig te krijgen. Dat is wel waar vraag naar is. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras staat op €100 per ton. Snijmaïs wordt ook niet overdreven veel aangeboden en als er wat voorbij komt durven verkopers goed geld te vragen onder het motto 'ze komen vanzelf wel'. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs blijft stabiel op €100 per ton in de silo geleverd exclusief shovel.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden