Shutterstock

Nieuws melk

Kaas en WPC lichtpuntjes in zwakke zuivelexport VS

25 Januari 2024 - Klaas van der Horst

De Amerikaanse zuivelexport over 2023 pakt aanzienlijk lager uit dan die over 2022, zo meldt zuivelexportbureau USDEC. De organisatie heeft nog geen data over heel 2023, maar baseert zich op de cijfers tot en met november.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daaruit blijkt dat er, gerekend naar inhoudsstoffen, 7,4% minder product is geëxporteerd dan in dezelfde periode van 2022. In november alleen werd zelfs 8,1% minder geëxporteerd. De exportwaarde daalde over de eerst elf maanden met 16% tot in totaal $7,48 miljard

Kaas en wei-eiwitconcentraten (WPC's) met 80 of meer procent eiwit vormden een uitzondering op de regel en werden wel meer geëxporteerd. Voor kaas blijft Mexico de voornaamste afnemer, maar ook naar Midden-Amerika en China werd meer verkocht. Naar dit laatste land zelfs vijf keer zoveel als in het jaar ervoor. De exportgroei voor Mexico met ruim 40% tikt evenwel veel zwaarder aan.

vsexp
De Amerikaanse zuivelexport over de eerst elf maanden, per jaar, in volume en waarde. Bron: USDEC.

De totale export van hogere WPC's steeg vorig jaar tot en met november met 18%. Japan bleef de voornaamste afzetmarkt, al werd daar minder verkocht dan in 2022. De extra afzet naar onder meer China, Brazilië en India maakte dit meer dan goed. De export van andere zuivelproducten, zoals melkpoeders en weipoeders met een lager eiwitgehalte viel daarentegen gevoelig terug.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden