FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina ziet melkprijs weer stijgen

29 Januari 2024 - Klaas van der Horst

FrieslandCampina verhoogt de garantieprijs voor gangbare boerderijmelk in februari en maakt daarmee de verlaging in januari grotendeels ongedaan. Als reden noemt het coöperatief zuivelbedrijf dat de referentiebedrijven hun boerderijmelkprijzen in de komende maand gaan verhogen. Dit als gevolg van een goede vraag naar zuivelproducten in Europa en een afnemend melkaanbod.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ten opzichte van januari wordt de garantieprijs met €1,25 verhoogd naar €46,00 per 100 kilo. In januari werd de garantieprijs juist met €1,56 verlaagd ten opzichte van december.

De biologische garantieprijs wordt gelijk gehouden ten opzichte van januari en staat op €55,50 per 100 kilo. Dat is wel inclusief en kleine negatieve correctie. De referentiebedrijven laten naar verwachting hun biologische boerderijmelkprijzen nagenoeg ongewijzigd als gevolg van het evenwicht tussen melkaanbod en marktvraag.

Volgens de Boerenbusiness gangbare melkprijsvergelijker gaat de kale melkprijs van FrieslandCampina naar €45,16 per 100 kilo. Dit is de prijs exclusief btw, na aftrek van 5,5 cent bijdrage voor ZuivelNl en bij een jaarleverantie van 1 miljoen kilo. De biologische melkprijs komt volgens de biomelkprijsvergelijker van Boerenbusiness uit op €57,42 per 100 kilo.

Net als veel andere grote zuivelbedrijven maakt FrieslandCampina zich zorgen over de ontwikkeling van het melkaanbod in Europa. In veel EU-lidstaten verwacht de zuivelindustrie een structureel dalend melkaanbod vanwege steeds strengere regels voor melkveebedrijven, waardoor het moeilijker wordt om te blijven ondernemen. Maar ook doordat de strengere regels gepaard gaan met oplopende kosten en dus dalende rendementen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden