Agrifoto

Nieuws mest

DDB oppert oplossingen voor overvolle mestmarkt

30 Januari 2024 - Jesse Torringa - 1 reactie

De druk op de overvolle mestmarkt is torenhoog en er zijn maar weinig opties die deze druk op korte termijn kunnen verlagen. Dat stelt vereniging van melkveehouders Dutch Dairymen Board (DDB) in een verklaring over de nijpende situatie. DDB biedt LNV meerdere oplossingen aan die volgens haar wel per direct effect hebben.

Door het natte voorjaar van 2023, de afbouw van derogatie, maar ook minder plaatsingsruimte door bijvoorbeeld bufferstroken, is het mestaanbod sterk toegenomen. Met overvolle putten en hoge afzetprijzen tot gevolg. De nieuw aangewezen 'met nutriënten verontreinigde gebieden' en de verlaging van het mestplafond maken de plaatsingsruimte nog beperkter de komende jaren, waardoor de mestmarkt volledig vast loopt. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zegt deze druk te willen verlagen, maar volgens DDB moet er dan meteen actie worden ondernomen. Zij geeft LNV een advies met drie (nood)maatregelen die per direct effect hebben.

Vervroegen uitrijdperiode
Op dit moment staan de mestputten al tot de rand toe vol bij veel veehouders en kan afvoeren slechts beperkt doordat veel mestopslagen ook vol zitten of de laatste ruimte al vaststaat. Daarnaast zijn de prijzen gigantisch opgelopen. Om die reden stelt DDB dat de uitrijdperiode moet worden vervroegd naar 1 februari, mits de weersomstandigheden het toelaten. Er moet niet worden vastgehouden aan 'kalenderlandbouw', vindt DDB.

Het bouwen of aanleggen van (tijdelijke) mestopslagen biedt een uitweg om meer mest op te slaan en hiermee willen veehouders of akkerbouwers aan de slag, maar zij hikken tegen beperkingen aan zoals het niet verkrijgen van een vergunning of dat de aanvraag lang duurt. DDB roept op om dit proces te versnellen. Wanneer bijvoorbeeld akkerbouwers nu al een tijdelijke mestopslag kunnen aanleggen en laten vullen, kan er zodra de weersomstandigheden het toelaten, overal mest worden uitgereden. Dat verbetert ook de capaciteit wanneer er uitgereden kan worden en vraagt minder transport in het uitrijdseizoen.

Tot slot geeft de vereniging van melkveehouders aan dat de bufferstroken moeten worden afgeschaft, omdat er meer plaatsingsruimte nodig is. De bufferstroken hebben een zeer groot effect op de afname van de plaatsingsruimte en zo loopt het mestoverschot alleen maar verder op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Zeewind 30 Januari 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10907677/ddb-oppert-oplossingen-voor-overvolle-mestmarkt]DDB oppert oplossingen voor overvolle mestmarkt[/url]
Goede actie hoor! Ik mis nog de aankondiging van een kortggeding tegen de valsificaties van de NO3 concentraties in het oppervlakte water voor vaststelling van het NV kaartje. Als je dat aan kaart bij de rechter dan levert dat op dat alle overtollige mest bij Adema thuis kan worden afgeleverd en bij zijn ambtenaren die hiervoor hoofdelijk aansprakelijk zijn!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden