Shutterstock

Analyse Zuivel

Druk op zuivelmarkt treft nu vooral kaasprijs

1 Februari 2024 - Klaas van der Horst

Voor de melkprijs heeft de zuivelmarkt deze week weinig opbeurends in petto. Over vrijwel de gehele linie staan de prijzen verder onder (lichte) druk. Uitzonderingen zijn de kaasprijzen, die iets sterker omlaag gaan. Op de markt voor vloeibare halffabrikaten is het magere melkconcentraat dat stevig lager staat genoteerd. De spotmelkprijs daalt licht.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Spotmelk zit inmiddels weer duidelijk onder de uitbetaalprijs van de fabrieken. Ook zit de prijs onder de Rohstoffwert, de berekende verwaarding van melk op basis van boter en magere melkpoeder.
 

Bij magere melkconcentraat zit nog deels een effect van de al vorige week ingezette prijsdaling verwerkt. Diverse marktpartijen signaleren tegen het einde van deze week al weer een iets aantrekkende tendens. Toch is een ruim 4% lagere notering naar de maatstaven van deze week vrij fors.

De kaasnoteringen dalen deze week iets harder dan in de week ervoor. De precieze oorzaak is moeilijk aan te geven. Op het eerste gezicht lijkt er niet veel te zijn veranderd in de markt. De vraag is niet heel sterk, maar toch is er ook geen voorraadprobleem.  Veel kopers nemen evenwel een iets afhoudende opstelling aan, terwijl sommige spelers naar verluidt extra druk zetten door bepaalde posities in te nemen op de termijnmarkt. Dit zou een verklaring kunnen zijn.  

{{dataviewSnapshot(46_1706802270)}}

Hierbij moet wel worden aangetekend dat de markt op zich al weinig geïnspireerd is, waardoor er ook vrij gemakkelijk even iets extra richting kan worden gegeven door wie dat wenst.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden