Shutterstock

Nieuws Melk

Europese melkproductie stevent op trendbreuk af

8 Februari 2024 - Wouter Baan

De Europese Commissie voorziet dat het aantal koeien in de Europese Unie in 2035 met 13% is gedaald, vergeleken met de gemiddelde omvang tussen 2021 en 2023. Dit als gevolg van strengere milieuwetgeving in diverse lidstaten. De productie per koe blijft toenemen, maar de groeisnelheid loopt wel terug.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit de meest recente EU Agricultural Outlook van de Europese Unie. Het gevolg van de slinkende melkveestapel is dat de melkproductie zal teruglopen. Dit zou een trendbreuk zijn, want in de afgelopen jaren waren nog telkens groeicijfers te zien. De verwachte daling is overigens wel gematigd. In het rapport staat dat de melkproductie tot 2035 jaarlijks met 0,2% zal dalen. Mondiaal gezien zal de melkproductie tot 2035 blijven groeien, met zo'n 1,6% per jaar. Vooral in India en Pakistan, maar ook in de Verenigde Staten. In Nieuw-Zeeland worden stabiele productiecijfers verwacht.

Mondiale groei
Ondanks de toenemende melkproductie in veel landen blijven de mondiale zuivelimporten groeien. De verwachte groei van 2% per jaar is wel aanzienlijk lager dan de 4% toename in de achterliggende jaren. Dit komt mede doordat de Chinese vraag naar zuivel niet verder toeneemt, nu de bevolkingsgroei stagneert. De teruglopende groei heeft met name impact op de melkpoedermarkt. De kaas- en weipoederafzet blijft waarschijnlijk stabiel, terwijl de Europese boterafzet kan toenemen.

De EU en Nieuw-Zeeland blijven met elk 24% marktaandeel de grootste zuivelexporteurs. De Europese uitvoervolumes blijven waarschijnlijk stabiel, ondanks de verwachte krimp van de melkproductie.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden