Berg Fourage

Aangeboden door Berg Fourage

'Ons celgetal is gedaald van 250 naar 110'

19 Februari 2024

Ruim een jaar geleden veranderde er veel bij Veebedrijf Koepon in Noord-Groningen. Een melkvee- en fokkerijbedrijf met 415 melk- en kalfkoeien en 280 stuks vrouwelijk jongvee. Een grote interne verbouwing, uitbreiding van de grote stal, en de introductie van mest-, voerschuif- en melkrobots. Niet veel later begonnen ze met een 'slimme mix' van gescheiden mest met vlas alternatief-kalk in de diepstrooiselboxen van Berg Fourage.

Vertegenwoordiger Henry Westerink (links), in gesprek met bedrijfsleider Marcel Rijkers van Veebedrijf Koepon.

Minder zorgen, meer werkplezier
Marcel Rijkers, bedrijfsleider bij Koepon vertelt over zijn ervaring met het strooisel van Berg. Hij ziet een duidelijke verbetering in uiergezondheid. Hij merkte op dat de overstap naar een mix van gescheiden mest met vlas alternatief-kalk zorgt voor een droger en ruller product, wat een comfortabel ligbed is voor koeien. Dat betekent minder behandelingen voor de koeien en meer melk in de tank. Dat is voor hem veel waard en het draagt daarnaast bij aan het werkplezier.

Grote verschillen in celgetal
Marcel ziet een positieve ontwikkeling in celgetal: "Nog steeds in een positief dalende lijn," vertelt Rijkers. Eind 2022 gingen ze van driemaal daags melken in de melkstal naar automatisch melken met zes melkrobots. Het celgetal stond tijdelijk onder druk tijdens de overgang. De mestgangen werden minder goed schoon, mede door uitval van mestschuiven tijdens de verbouwing. De koeien hadden het zwaarder. Het celgetal was te hoog met 250. De ontwikkelingen zijn snel gegaan. "Momenteel zitten wij op een celgetal van 110." Met continue monitoring van de uiergezondheid dankzij Q-Scout van MoreMilk2Day.

Uierontsteking onder controle
"Uierontsteking hebben we sindsdien eigenlijk heel weinig, momenteel is er één melkkoe onder behandeling. Eén te veel, maar gezien het aantal koeien prima." Voor een groot bedrijf met hoge productie, blijft nul een uitdaging.

Toekomstplannen
"Het gaat nu heel goed. Met onze 15 jaar oude mestscheider viel het resultaat van één keer per week een grote hoeveelheid gescheiden mest in de boxen ons niet mee. Het eindproduct was te vochtig, vonden wij. We willen liever niet twee keer per week, maar het liefst één keer per week boxen instrooien vanwege het melken met melkrobots. We blijven in de nabije toekomst zeker de vlas alternatief-kalk toevoegen voor droge boxen.

Veehouders zijn nieuwsgierig
Na het uitbrengen van de video is Rijkers regelmatig benaderd door veehouders. "Ze vragen liever een veehouder om advies dan meteen een verkoper. Je krijgt een neutraler verhaal." Het is een goede manier om erachter te komen of het mengen daadwerkelijk iets oplevert. Veehouders zijn benieuwd naar de ontwikkeling van het celgetal op lange termijn. Een aantal veehouders zijn daardoor overgestapt naar het mengen van gescheiden mest met vlas alternatief-kalk, weet hij.

Alles over stalstrooisels
Berg Fourage is dé leverancier op het gebied van unieke stalstrooisels in Nederland en West-Duitsland. Met een eigen menglocatie en jarenlange ervaring is er altijd een passend stalstrooisel.

Wil je meer weten? De vertegenwoordigers van Berg Fourage adviseren je er graag over. Bel 0341-768222 of mail verkoop@bergfourage.nl. Voor meer informatie bekijk https://www.bergfourage.nl/stalstrooisels/.

Video: Berg Fourage op bezoek bij veebedrijf Koepon, vlak na de overstap van gescheiden mest met vlas alternatief-kalk, juni 2023

Video: Menginstallatie stalstrooisels van Berg Fourage

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden