Shutterstock

Analyse Ruwvoer

Er komt lucht in het aanbod bijproducten

13 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Er worden geen gekke sprongen gemaakt op de ruwvoermarkt. Het aanbod bijproducten wordt wat ruimer. Verder loopt het vaste werk gestaag door bij de meeste fouragehandelaren. Veehouders zijn drukker met de start van het mestseizoen dan met de voerhandel, merken verschillende handelaren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grootste verschuiving zit deze week in de bijproducten. De tijd van lange wachttijden ligt inmiddels achter ons. Verschillende bijproducten zijn gewoon goed te krijgen. Er valt weer wat te kiezen voor veehouders en leveranciers zijn er scherp op dat de prijzen van verschillende stromen concurrerend tegenover elkaar blijven. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel is wederom iets gedaald deze week naar €3,80 per procent droge stof.

In de bijproducten komt wat lucht, maar dat geldt niet voor restproducten als voeraardappelen of voerpeen. Daarvan blijft het aanbod gewoon schaars. Door de relatief hoge prijzen voor deze akkerbouwproducten, tekort aan pootgoed en een vragende industrie wordt er weinig gemorst. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen staat op €60 per ton.

Grote verschillen
Hooi en stro blijven stabiel. Prijsverschillen in stro blijven wel groot. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €140 per ton voor zowel tarwe- als gerstestro. Een range van €10 naar boven of beneden afhankelijk van de locatie, is niets vreemds. In zowel weide- als graszaadhooi is beperkt handel. Voor graszaadhooi is de indicatieprijs €170 per ton zonder noemenswaardig onderscheid tussen de rassen. Weidehooi zit op €200 per ton.

Goed kuilgras is en blijft moeilijk te krijgen. Veel vraag is er overigens ook niet. Bedrijven die krap in het ruwvoer zitten blijven aan de markt, maar de minder intensieve bedrijven verwachten het met de huidige voorraad wel te redden tot de eerste snee. Zo lang duurt het immers niet meer voor er gemaaid kan worden. De DCA Indicatieprijs voor goed kuilgras blijft stabiel op €95 per ton. Voor matig najaarsgras liggen prijzen overigens circa €25 lager voor zover daar vraag naar is. In maïs is het vooral het gebruikelijke werk. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs staat op €100 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden