Milcobel

Analyse Zuivelbusiness

Mozzarella en AMF winnaars op kalmere GDT

20 Februari 2024 - Klaas van der Horst

Op een heel wat kalmere Global Dairy Trade (GDT) dan de vorige vijf stuks waren AMF en mozzarella de positieve uitschieters. Cheddar, de andere kaassoort in het aanbod moest daarentegen een veer laten. Volle melkpoeder was iets zwakker, magere melkpoeder verkocht iets hoger.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde index van de GDT gaf een plusje van 0,5%, wat nog steeds positief is, maar het beeld is duidelijk gemengder dan de vorige veilingen.

En al loopt met name Nieuw-Zeeland steeds verder naar het einde van het productieseizoen, er is bijna evenveel volume verkocht als op de vorige veiling.

Melkpoeders zijn en blijven de grootste producten op de GDT-veiling, maar bij deze producten veranderde er deze keer relatief weinig. Volle melkpoeder werd gemiddeld iets lager verkocht, magere melkpoeder iets hoger.

Er zijn wel flinke prijsverschillen onderling, tussen Europees product en Nieuw-Zeelands product. Volle melkpoeder van Fonterra wordt verkocht tussen de $3.400 en $3.500 per ton, hetzelfde product van Solarec voor ruim $3.940 per ton.  Bij magere melkpoeder zijn de verschillen kleiner. 
Bij boter zijn er ook relatief kleine prijsverschillen.

Bij kaas valt de uiteenlopende prijsontwikkeling op tussen de Europese mozzarella (Solarec) en de Nieuw-Zeelandse Cheddar. Het laatste product heeft last van veel concurrentie op de wereldmarkt, het eerste kennelijk niet en zet de opmars qua prijs voort die de laatste weken al was begonnen bij Europese mozzarella.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden