Shutterstock

Analyse Melk

Stabiele spotmarkt voorbode voor melkprijzen?

21 Februari 2024 - Wouter Baan - 1 reactie

De spotmelkprijzen in Nederland en Duitsland zijn de afgelopen weken behoorlijk stabiel. Dit lijkt een voorbode te zijn voor afvlakkende uitbetalingsprijzen die melkveehouders ontvangen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds oktober al zitten de melkprijzen van de verschillende zuivelbedrijven al in meer of mindere mate in de lift. Soms is sprake van een grillig patroon, maar door de bank genomen stijgt het melkgeld elke maand nog. Op basis van de ontwikkelingen op de zuivelmarkt gaat de stijgende trend vermoedelijk afvlakken. De kaasprijzen geven minder steun. De boterprijzen zijn wel stijgende, maar die markt voelt grillig aan. En de stijgende melkpoederprijzen zijn nog minimaal. De uitbetalingsprijzen liggen in veel gevallen in lijn met de valorisatie van melk.

Milcobel en LDA
De verwachte afvlakking van de melkprijs blijkt uit de jongste mutatie bij Milcobel. De Belgische zuivelcoöperatie houdt de uitbetalingsprijs voor februari gelijk. Eerder deed Coöperatie LDA dat voor januari. In Nederland gingen de melkprijzen deze maand nog wel omhoog, maar het stijgingstempo zwakt wel af.

Indicatie
Vaak zijn de spotmelkprijzen een indicatie voor de uitbetalingsprijzen. De spotmelknotering van DCA voor de Nederlandse markt stabiliseerde afgelopen week op €42,50 per 100 kilo. Sinds de tweede helft van januari beweegt de notering bovendien al in een heel beperkte range, net zoals de noteringen voor de Duitse markt. Op basis van het langjarig gemiddelde valt in de komende weken een daling te verwachten, in lijn met de oplopende seizoensmatige melkaanvoer. 

Komende maandag komt FrieslandCampina met de garantieprijs voor de maand maart. De zuivelcoöperatie voert momenteel al de Melkprijsvergelijker van Boerenbusiness aan, een stabiele mutatie lijkt ook daarom waarschijnlijk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden