Creativan/Shutterstock.com

Analyse Melk

Oververhitte botermarkt doet aan de bitcoin denken

22 Februari 2024 - Wouter Baan

De zuivelmarkt is in grote lijnen bekeken best stabiel, maar boter vorm de uitzondering. Die markt is deze week bijzonder grillig, waarbij de prijzen alle kanten opgaan. Per saldo zet de notering een flinke stap omhoog en ook de roomprijs wordt hierdoor omhoog getrokken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

2024 is tot nu toe een vrij afwachtend jaar. De prijsverhogingen die er zijn, worden vaak direct weer ingewisseld voor dalingen. De botermarkt is sinds kort wel bijzonder dynamisch. In de afgelopen weken trokken de prijzen al een sprintje, maar deze week gaat het echt hard. De DCA-notering stijgt van €5.570 naar €5.935 per ton. Er is volgens insiders ook veel handel gedaan boven de grens van €6.000 per ton, of zelfs ruim daarboven. Prijsbewegingen van €500 op een dag, of soms zelfs binnen een paar uur, is deze week niet ongewoon. Wat dat betreft kun je parallellen trekken met de bitcoin-koers, zoals dat wel vaker wordt gedaan. Ook de roomprijzen profiteren en liften met boter mee.

Pasen en Ramadan
De oorzaak hiervan is een combinatie van factoren. Er is in de afgelopen maanden minder boter geproduceerd, doordat kaas een betere valorisatie van melk gaf. Daarbij is er minder aanbod uit Ierland, vanwege de fors lagere melkproductie aldaar. De vraagkant wordt gestuwd door Pasen en ook door de Ramadan dat dit jaar beiden vroeg valt. Toch zijn deze uitschieters lastig te rijmen met de omstandigheden. Vermoedelijk wordt het spel dan ook gemaakt door handelaren, die bij vaak garen spinnen bij volatiele markten. Er zijn handelaren die aangeven al het prijsgeweld maar even aan te zien, omdat het risico op een scheur in de broek te groot is. Naarmate de week vordert, zwakt het verhitte sentiment wel wat af. Een correctie van de boternotering ligt daarmee voor de hand. De markt beweegt immers tegen de stijgende seizoensmatige melkproductie omhoog en dat zorgt voor tegendruk. 

Hoge melkpoedervoorraden
De melkpoeder- en kaasmarkt zijn beduidend minder flamboyant. De melkpoeder- en weiprijzen staan zelfs wat onder druk door vaak oude voorraden die worden aangeboden. Daarbij is de afzet op de wereldmarkt zwak. Dit drukt ook de prijs van magere melkconcentraat die inmiddels wel weer gunstig rekent om de poedertoren op te starten. De kaasprijzen trekken wel licht aan, maar heel overtuigend is het allemaal niet. Gouda en Edam blijven vooralsnog steken onder de grens van €4.000 per ton.

Kalme markt van spotmelk
In het wisselende marktbeeld houden de prijzen van spotmelk zich bijzonder kalm. De notering voor Nederlandse melk blijft voor de tweede week op rij staan op €42,50 per 100 kilo. Daarmee is er sprake van een kleine afslag in vergelijking met de uitbetalingsprijzen die melkveehouders ontvangen. Er was deze week best veel aanbod van melk door fabrieksonderhoud bij een grote zuivelproducent in ons land. Dankzij de fors hogere boter- en roomprijzen zakte de spotmelkmarkt echter niet in elkaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden