Shutterstock

Nieuws Melk

Global Dairy Trade zet fors meer zuivel om

27 Februari 2024 - Wouter Baan

Op de Global Dairy Trade is vorig jaar meer volume omgezet dan een jaar eerder. Door de gedaalde zuivelprijzen zakte de geldelijke omzet wel terug. Dit blijkt uit het jaarverslag van het mondiale zuivelveilingsplatform.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal werd in 2023 744.930 ton zuivelfabricaten verhandeld, een stijging van 15% vergeleken met een jaar eerder. Iets meer dan de helft hiervan is volle melkpoeder. Magere melkpoeder vertegenwoordigt ruim een kwart van het handelsvolume. De rest is AMF (9%), boter (7%), cheddar (2%) en overig (2%). De onderliggende waarde van de verhandelde fabricaten daalde van $2,7 miljard in 2022 naar $2,4 miljard. Dit als gevolg van de sterk afgewaardeerde zuivelprijzen afgelopen jaar.

CEO Eric Hansen spreekt van een bijzonder jaar, gezien het platform in 2023 15 jaar bestond. In het afgelopen jaar werden diverse nieuwe aanbieders verwelkomt om een betere mondiale spreiding te hebben. Onder andere de Belgische zuivelproducent Solarec is sinds september aan de GDT verbonden. Aanvankelijk met magere melkpoeder en sinds kort ook boter, mozzarella en volle melkpoeder. Het doel is volgens Hansen om de komende jaren het handelsvolume verder uit te breiden.

Pulse-veilingen
Sinds augustus 2022 faciliteert de GDT ook de zogenaamde Pulse-veilingen. Dit vindt plaats in de weken dat er geen veilingen zijn. Het zijn kortlopende veilingen die gemiddeld slechts 18 minuten duren. De resultaten hiervan vindt Hansen bemoedigend. Sinds de introductie is er via de Pulse-veilingen krap 50.000 ton zuivel verhandeld met een waarde van $144,7 miljoen.

Het eigenaarschap van de Global Dairy Trade is in handen van European Energy Exchange (EEX), Fonterra en New Zealand's Exchange (NZX). Fonterra is in 2008 met het initiatief gestart en nog steeds verreweg de grootste aanbieder. De andere aanbieders zijn Arla, DairyAmerica Darigold, Valley Milk en Solarec. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden