Agrifoto

Analyse mest

Vaste prijsafspraken in mest dit jaar lastig verhaal

29 Februari 2024 - Jesse Torringa

Het maken van prijsafspraken voor het leveren van drijfmest dit voorjaar is een lastige gebleken. Dat heeft hoofdzakelijk te maken met de onzekerheid van het prijsverloop van drijfmest wanneer het uitrijseizoen volop van start kan gaan. Het uitrijden van drijfmest valt tot op heden tegen en leidt tot nu toe nog niet voor verlichting op de mestmarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afzetprijzen voor drijfmest zijn de afgelopen maanden aanzienlijk opgelopen. Voor rundveedrijfmest wordt momenteel gemiddeld rond de €30 per kuub betaald, maar de spreiding is groot. Varkensdrijfmest ligt op gemiddeld zo'n €32 a €33 per kuub. In sommige regio's moet ook meer dan €35 worden betaald.

De start van het uitrijseizoen twee weken geleden heeft nog niet voor verlichting op de markt gezorgd, hoofdzakelijk door de vele neerslag die het uitrijden bemoeilijkt. Aan de andere kant moet er met de overvolle mestkelders en -opslagen flink wat volume uitgereden worden dit seizoen. De plaatsingsruimte is daarnaast gekrompen. Volgens verschillende mestintermediairs gaan de mestprijzen straks zakken met gunstig weer, maar kan de daling van de prijzen voor mest beperkt zijn door de overvolle mestmarkt. Zeker over het grotere aanbod rundveedrijfmest uiten zij hun zorgen. Ook met de gedachte dat in 2025 de plaatsingsruimte opnieuw verder afneemt door de afbouw van de derogatie. Oude prijsniveaus die we gewend zijn van voor 2023 zijn daarmee heel ver weg.

Prijs staat niet vast
De onzekerheid over het prijsverloop van mest naarmate het voorjaar vordert, zorgt er ook voor dat het lastig is om concrete afspraken te maken over het uitrijden van drijfmest op de percelen dit voorjaar. Door het grote, drukkende aanbod en het huidige niveau van €30 per kuub, wordt er hoog ingezet door afnemers. Echter is er ook veel mest de opslagen in gereden tegen veel lagere prijzen tussen najaar 2023 en nu. Tenslotte hangt er nog geen prijskaartje aan alle mest in de ram volle kelders. Hanteren loonwerkers en intermediairs een te hoge prijs en dalen de mestprijzen straks hard, dan snijden zij zichzelf in de vingers en moeten zij geld bijleggen om mest kwijt te raken. Aan de andere kant willen zij ook niet te laag zitten. 

Het is niet zo dat er helemaal geen afspraken worden gemaakt over volumes en een vaste prijs geleverd op het land, maar de onzekerheid maakt het wel lastig. Een deel van de loonwerkers en mestintermediairs houdt het bij de volumes die de vragende partij aangeeft en dan ziet men wel hoe de mestprijzen op het moment van leveren is. Daarnaast zijn ook de transportkosten gestegen en speelt de afstand een grote rol voor veehouders en akkerbouwers die dit voorjaar mest aan laten voeren.

Gunstig weer kan voor ommekeer zorgen
Het huidige uitrijseizoen dat nu twee weken onderweg is, heeft de mestmarkt nog niet weten te verlichten door het regenachtige weer. In sommige regio's werd er tussen de buien door op zwaardere gronden of hoger gelegen percelen wat grasland bemest. Verschillende loonwerkers geven aan dat het niet meeviel en dat vaak de nood hoog was door volle mestkelders. De mestnoteringen van DCA blijven deze week dan ook overwegend stabiel, al laten sommige regio's een zeer lichte daling zien voor rundveedrijfmest. De huidige weersvoorspelling ziet er een stuk gunstiger uit voor het uitrijseizoen. Loonwerkers geven aan dat wanneer er gereden kan worden halverwege maart, de druk op korte termijn snel kan afnemen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden