Shutterstock

Nieuws Melk

Fors meer melk in Australië, krimp in Nieuw-Zeeland

5 Maart 2024 - Alex Jurvillier

De Nieuw-Zeelandse zuivelassociatie DCANZ heeft de melkproductiecijfers over januari gepubliceerd. Daarin is een teruggang zichtbaar vergeleken met een jaar eerder. Australië is 2024 juist met een ruimere melkproductie begonnen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In december vorig jaar schreef de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland nog groene cijfers, maar deze lijn wordt niet doorgetrokken in januari. Met 2,324 miljoen ton ligt de aanvoer 1,19% onder het niveau van dezelfde maand in 2023. Over heel 2023 bekeken, liet de melkproductie een stijging zien vergeleken met een jaar eerder. Met 21,245 miljoen ton noteerde aanvoer vorig jaar een beperkte stijging van 0,9%.

Daarmee is de dalende tendens doorbroken. Toch ligt een daling alweer in het verschiet. Het Amerikaans landbouwministerie USDA voorziet voor dit jaar naar verwachting een lichte daling tot 21,2 miljoen ton. USDA geeft aan dat de daling voornamelijk zal komen door weerpatronen die te maken hebben met El Niño, de verlaging van melkprijzen en aanhoudende kosteninflatie bij melkveehouders. Dit alles leidt tot een kleinere melkveestapel in Nieuw-Zeeland. 

Australische melkproductie in opmars
In tegenstelling tot Nieuw-Zeeland laat de melkaanvoer in Australië vrij stevige groeicijfers zien. Dairy Australia rapporteerde in januari een melkproductie van 727,6 miljoen liter. Dit is een stijging van 5,2% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Het USDA voorziet voor heel 2024 dat de Australische melkaanvoer met 1% toeneemt tot 8,5 miljoen ton. De stijging komt doordat rundveeprijzen dalen en arbeidstekorten verminderen. Deze twee factoren zijn van grote invloed geweest zijn op de aanhoudend dalende melkproductie in de afgelopen jaren. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden