Shutterstock

Nieuws Zuivelbusiness

Global Dairy Trade tapt uit ander vaatje

5 Maart 2024 - Wouter Baan

Tijdens de vorige edities van de Global Dairy Trade (GDT) waren telkens aantrekkende prijzen zichtbaar, maar het sentiment tijdens de eerste veiling in maart is aanzienlijk negatiever. Vooral de melkpoeders leveren in.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde prijsindex daalt met 2,3% en dat is het grootste verlies sinds begin november. Met een daling van 5,2% is magere melkpoeder het zwakste fabricaat. De Europese melkpoedermarkt is al langer negatief en deze prijsuitslag op de GDT kon weleens een nieuwe neerwaartse prikkel geven. Voor de leveringscontracten later dit jaar wordt slechts een kleine premie betaald, iets wat het zwakke marktsentiment onderschrijft.

Volle melkpoeder en boter
Ook volle melkpoeder staat onder druk met een daling van bijna 3%. Dit is geen goed nieuws voor de melkprijs van Fonterra die grotendeels op de waardering van dit fabricaat gebaseerd is. De boterprijs levert 1% in. Dit heeft iets meer weg van een afvlakkende markt dan van een daling. Temeer ook omdat AMF wel licht opwaarts beweegt.

Cheddar in de lift
De GDT is overigens niet louter negatief. Cheddar bijvoorbeeld noteert een behoorlijk stevige plus van 4%. Dit zou de enigszins matte Europese zuivelmarkt weleens kunnen prikkelen, hoewel mozzarella wel nipt omlaag beweegt.

Met 21.235 ton is het handelsvolume relatief laag. Mogelijk heeft dit de neerwaartse druk in melkpoeder wat versterkt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden