Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Voorjaar trekt meer aandacht dan voermarkt

5 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het tot nu toe natte maar zachte voorjaar trekt de aandacht bij veehouders. Voer raakt daardoor een beetje uit beeld. Wat gedaan moet worden gebeurt natuurlijk gewoon, maar dat het rantsoen kritisch tegen het licht houden loont, lijkt sommige veehouders te ontgaan. In de enkelvoudige grondstoffen en bijproducten zijn namelijk behoorlijke verschuivingen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het gras is al vroeg aan de groei kan een stikstofbemesting goed gebruiken, maar er zijn nog amper kansen om met de sleepslang, giertank of zelfs de kunstmeststrooier de wei op te gaan. Verandering is op komst en de weerberichten voorspellen een droge periode. Het is ook zeker niet gezegd dat we een vroeg voorjaar krijgen - het zou niet voor het eerst zijn dat er eind maart nog vorst komt - maar veehouders die aan de krappe kant zitten in het ruwvoer nemen daar wel al een beetje een voorschot op.

Duur ruwvoer bijkopen kan later ook nog wel, lijken sommige te denken. In kuilgras en snijmaïs is de handel dan ook tamelijk rustig volgens verschillende handelaren. De intensieve bedrijven blijven kopen maar andere kopers houden zich gedeisd. Goed kuilgras ligt overigens niet bepaald voor het oprapen. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras is deze week iets gestegen naar €100 per ton. Snijmaïs blijft gelijk op eveneens €100 per ton.

Bijproductenmarkt op drift
In de bijproducten is meer beweging. Aardappelbijproducten uit de fritesindustrie zijn ruim voorhanden, met bierbostel wordt haast geleurd en de daling van tarwe op de Matif vorige week sijpelt door in stromen zoals tarwegistconcentraten. "Krachtvoer wat we ook verkopen zakt veel minder snel in prijs vergeleken met de enkelvoudige voergrondstoffen en reststromen", aldus een leverancier. "Met dergelijke producten valt serieus geld te besparen als veehouder." Prijsverschillen in bierbostel tussen verschillende leveranciers zijn groot. Voor een veehouder die de ruimte (en financiële middelen) heeft een kuil aan te leggen en serieus volume afneemt is er best wat onderhandelingsruimte, laten leveranciers doorschemeren. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel komt uit op €3,55 per procent droge stof. De extremen, zowel naar boven als naar beneden, zijn buiten de indicatieprijs gehouden. Voeraardappelen zijn en blijven moeilijk te krijgen. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €60 per ton.

In hooi en stro hobbelt het door. Erg druk is het niet maar de markt wordt zeker ook niet overspoeld met goed hooi en stro. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro komt uit op €140 per ton. Voor levering in Noord-Nederland komt daar snel €5 of €10 bij terwijl in Zuid-Nederland (Frans) tarwestro wat goedkoper geleverd kan worden. Weidehooi blijft stabiel op €200 per ton. In graszaadhooi is maar weinig handel. "Als je een paar vrachten te pakken weet te krijgen ben je ze zo kwijt", aldus een fouragehandelaar. De DCA Indicatieprijs voor graszaadhooi komt uit op €170 per ton zonder noemenswaardig onderscheid tussen rassen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden