Cono

Nieuws Melk

Cono Kaasmakers verrast met nabetaling

21 Maart 2024 - Klaas van der Horst

Cono Kaasmakers keert de leden over het voorbije jaar toch nog een nabetaling uit. Dit is anders dan in de herfst van vorig jaar werd verteld op ledenbijeenkomsten. Het vierde kwartaal heeft evenwel veel goed gemaakt, schrijft algemeen directeur Jerry Griep in een brief aan de leden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"Het vierde kwartaal van het jaar is dermate gunstig verlopen dat we het negatieve saldo van de eerste periode van 2023 hebben kunnen goedmaken. Onze kaasmerken-strategie heeft zich wederom bewezen", aldus Griep in de brief. "Daarnaast heeft strak kostenbeheer, extra kaasverkoop en extra volume melk- en poederproducten onder contract, tot dit resultaat geleid. De marktomstandigheden, zoals de notering van de vloeibare producten en poeders, zijn gunstiger geweest dan we tijdens de laatste ledenvergadering verwacht hadden."

Inhaalslag vierde kwartaal
Dankzij de inhaalslag van eind 2023 kan nu een nabetaling worden betaald van 38 cent per 100 kilo. Dat is wel iets lager dan wat er over het jaar daarvoor werd uitgekeerd, maar het is een niettemin een voelbare bijdrage. Naast de nabetaling wordt ook 25 cent ledengeld uitbetaald, terwijl het totaal aan premies €4,23 per 100 kilo bedraagt, evenveel als over 2022.

Daarmee komt Cono uit op een contante melkprijs exclusief btw van €47,29 per 100 kilo. Dat is wel minder dan de garantieprijs van €48,08 die de leden van FrieslandCampina ontvingen, maar voor die melkprijs moest de Amersfoortse onderneming €3,22 uit de reserves halen (en daardoor daalde de prestatieprijs naar €45,49). Cono voegde juist €0,10 per 100 kilo aan de reserves toe. Over 2022 bedroeg het eigen vermogen ruim 53%.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden