Agrifoto

Analyse mest

Rundveemest stuk gewilder door simpele rekensom

21 Maart 2024 - Jesse Torringa

Het voorjaarsweer is goed terug te zien in de afzetvolumes van drijfmest deze week. Dat geldt voor boven de rivieren, want beneden de rivieren wil de afzet niet vlotten omdat het nat is. Daarnaast is de belangstelling naar rundveedrijfmest een stuk groter dan vleesvarkensdrijfmest. Dat heeft vooral met het rekensommetje te maken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De mestafzet is deze week zeer wisselend in Nederland en loopt verder uit elkaar. In het midden en noorden van Nederland zijn mesttransporteurs en loonwerkers redelijk druk met transport en uitrijden. Sommige geven aan dat zij richting hun maximale capaciteit rijden. "De vrachtwagens zijn vrijwel allemaal bezet op het moment. We kunnen goed aan de gang en zelfs 's nachts hebben we een aantal auto's rijden." laat een mestintermediair weten. Ook in het oosten van het land geven loonwerkers aan dat ze eindelijk op gang komen. Het betekent niet dat er overal drijfmest uitgereden kan worden, integendeel. Het blijft op veel plekken nog veel te nat. Daarnaast verdienen veel percelen niet bepaald de schoonheidsprijs en had er gezien het resultaat soms beter afgewacht kunnen worden.

Ondanks een redelijk mooie voorjaarsweek is er in het zuiden een stuk minder gedaan op het land. Zeker in het zuidoosten is er nauwelijks iets uit de silo's gereden. Het zorgt voor een tweedeling in Nederland, waarbij de grens ongeveer rond de rivieren ligt. De redelijk goede mestafzet zorgt ervoor dat de ophaalbijdragen van DCA deze week in het midden en noorden licht dalen voor drijfmest, terwijl in het zuiden er zelfs nog iets bijkomt. 

Rundveedrijfmest veel gewilder 
Mestintermediairs zien dat er vooral veel vraag is naar rundveedrijfmest. De afzet van varkensdrijfmest loopt een stuk stroever. Dat heeft te maken met het rekensommetje dat veel afnemers maken bij de mest, waarbij wordt gekeken welke mest het meeste oplevert onder aan de streep. "Als je varkensdrijfmest kiest kom je sneller aan je maximale gehaltes dan bij rundveedrijfmest. De prijzen liggen dit jaar veel dichter bij elkaar, die verhouding tussen deze twee die we normaal hebben ontbreekt dit seizoen", legt een mestintermediair uit. Om die reden blijft er behoorlijk veel druk staan op de varkensdrijfmest en neemt deze bij rundveedrijfmest wat af. 

{{dataviewSnapshot(48_1711037771)}}

Deze perikelen bij elkaar zorgt ervoor dat de veranderingen in ophaalbijdragen deze week sterk variëren. Wel is duidelijk dat zeker de prijs van rundveedrijfmest vergeleken de start van het seizoen wat gezakt is, varkensdrijfmest minder. Rundveedrijfmest komt gemiddeld tussen de €28 en €30 per kuub uit. Varkensdrijfmest zit tussen de €30 tot €33 per kuub. Voor beiden geldt dat er afhankelijk per regio ook voor wat hogere of lagere prijzen geladen wordt. Met de weersvoorspelling die komende dagen een stuk minder gunstig is voor het uitrijdseizoen is het afwachten of deze trend verder doorzet. Mestintermediairs zien dat er behoorlijk wat volume mest is afgezet inmiddels, alleen het aanbod blijft ook fier overeind en drukkend. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden