Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Dikmelk draaikolk en Pasen drukken zuivelmarkt

22 Maart 2024 - Klaas van der Horst

Met nog ruim een week te gaan en een oplopende melkaanvoer in West-Europa zijn er twee factoren die de markt meer onder druk zetten. Zuivelkopers houden zich in, terwijl er juist meer zouden worden afgezet. Mede daardoor staan alle prijzen onder druk. Het meest die van de halffabrikaten en magere melkpoeder.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wat er op de markt gebeurt, is weer niet goed voor de uitbetalingscapaciteit van de zuivelbedrijven. Dat is goed te zien in een vergelijking tussen de fabrieksprijzen, de spotmelkprijs en de ontwikkeling van de grondstofwaarde. De verschillen worden steeds groter. 

{{dataviewSnapshot(46_1711092515)}}

De bovenstaande vergelijking zegt niet alles, want het aandeel van de meerwaardeproducten komt niet tot uiting in de grondstofprijs, maar het is niettemin wel een belangrijke indicator.

De prijsdalingen hoeven niet alleen negatief te zijn. Voor kopers kan het aanleiding zijn om binnenkort toch een slag te slaan, want relatief gezien zijn de prijzen nu vrij laag en is met bijvoorbeeld melkpoeders wel het wereldmarktniveau bereikt. Het brengt dus ook exportkansen en de mogelijkheid om overtollige voorraden kwijt te raken, wat ruimte geeft, al is dat dan wel met verlies.

Op de Global Dairy Trade eerder deze week daalde de notering voor magere melkpoeder wel, maar de melkpoederprijzen hier daalden nog verder.

Goedkoop concentraat
Hoewel de poederprijzen al fors zijn gedaald, kan er door toedoen van de zuivel zelf nog goedkoper product op de markt komen. Dat komt doordat er momenteel extra goedkoop magere melkconcentraat op de markt wordt gebracht. Niet vanuit Nederland, maar wel vanuit Frankrijk en Duitsland. Dit product kost zo weinig dat het na verwerking tot melkpoeder nog steeds flink onder de huidige marktprijs kan worden aangeboden. Concentraat(dikmelk) en poeder veroorzaken daarmee een draaikolk in de markt. 

Zoiets gebeurt vaker in de voorjaarsperiode met een tijdelijke overvloed aan melk. Veel kleinere fabrieken in Frankrijk en soms ook Duitsland kunnen zelf geen poeder maken en hebben geen andere keus dan overtollig concentraat tegen dumpprijzen weg te doen.
Ook de roomprijs daalt door, maar dan met 3% en niet met 7%, zoals bij magere melkconcentraat. De boterprijs daalt mee, maar in een lager tempo. Eigenlijk houdt de boterprijs zich nog behoorlijk goed. Het helpt  dat goedkoop Iers en Pools aanbod nog maar mondjesmaat op de markt is. De DCA-boternotering is slechts 1% lager wat neigt naar stabilisering. 

Druk op kaasprijzen 
Dat is vergelijkbaar met de prijsdaling bij Goudse foliekaas. Mozzarella heeft het iets moeilijker en daalt zo'n 2% in prijs. Als geheel blijft de kaasmarkt toch opmerkelijk veel weerstand bieden tegen neerwaartse prijsdruk. Zelfs ondanks het feit dat er relatief veel kaas wordt geproduceerd. De consumptie blijft kennelijk ook goed op niveau.

{{dataviewSnapshot(46_1711038404)}}

De komende weken moeten leren of de kaasprijzen hun niveau kunnen handhaven, of dat er met een toenemende melkaanvoer toch verdere neerwaartse beweging in de markt ontstaat.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden