Shutterstock

Nieuws Jaarcijfers

Zuivelhandelaar Hoogwegt nog net in de zwarte cijfers

26 Maart 2024 - Wouter Baan

Voor de Arnhemse Hoogwegt Group, in omzet de grootste zuivelhandelaar van Nederland, was het gebroken boekjaar dat vorig jaar september werd afgesloten bepaald geen hoogvlieger. De omzet ging behoorlijk omlaag, maar de winst in verhouding nog veel harder. De solvabiliteit verbeterde wel wat, net als de cashflow. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit het recente gedeponeerde jaarverslag dat bij de KVK. Hoogwegt zag de omzet vorig jaar met een slordige 10% dalen tot €3,46 miljard. Een omzetdaling lag ook wel in het verschiet, gezien 2022 een jaar was met extreem hoge zuivelprijzen. Over volumes doet Hoogwegt geen mededelingen.

Onder de streep komt het resultaat uit op een magere €15 miljoen. Dit is een daling van liefst 63% vergeleken met een boekjaar eerder en ook lager dan het betaalde dividend aan de aandeelhouders van €20,3 miljoen. Daarbij is een netto-winstmarge van 0,43% ook voor een handelshuis niet riant te noemen. Vorig jaar zat dit meetgetal net boven de 1%. Daarmee zat Hoogwegt toen tussen concurrenten Numidia en Interfood in.

Hoewel de winst hard omlaag ging, is de solvabiliteit van 21,7% naar 29,2% gestegen. Daarmee zit Hoogwegt niet meer net boven de gevarenzone. De operationele cashflow, niet geheel onbelangrijk voor een handelsbedrijf, laat eveneens een flinke verbetering zien. Deze stijgt van €86 miljoen negatief tot €232 miljoen en dat verklaart ook de verminderde behoefte aan werkkapitaal wat weer een positieve uitwerking heeft op de solvabiliteit. 

Marges onder druk
Het lagere resultaat wijdt de directie aan de onder druk staande marges. Hierbij wordt gewezen naar de rol van zuivelproducenten die de melkprijzen naar hun leveranciers in het vierde kwartaal van 2022 nog verhoogden, terwijl de afzetprijzen toen al flink onder druk staan. Dit had ook negatieve gevolgen voor de marges van Hoogwegt. Daarbij wordt ook gewezen naar de verminderde vraag naar zuivel en de hogere rentes, hoewel de negatieve impact hiervan naar eigen zeggen deels kon worden opgevangen met hedgeposities. De component rente heeft al met al een behoorlijke impact op het resultaat, gezien dit bijna de helft van de brutowinst opslokt.

Wat betreft marktverwerwachtingen houdt CEO Sander Hulsebos een slag om de arm. Hij signaleert verminderde vraag in bijvoorbeeld Azië, wat een belangrijke afzetmarkt is voor melkpoeders. Daarbij wijst hij naar de onrustige geopolitieke ontwikkelingen die van invloed zijn op de macro-economie. 

Nieuwe fabriek in Denemarken
Het Arnhemse familiebedrijf is vooral actief in de zuivelhandel, maar is deels ook actief in de productie. Onder meer via een jointventure met het Amerikaanse Lone Star Dairy, voor de productie en vermarkting van hoogwaardige zuivelproducten. Een andere jointventure voor productie is die van Hoogwegt-dochter Meelunie met het Deense Sacca-Dana voor de productie van (fava)boneneiwit. Dit bedrijf is bezig met de bouw van een nieuwe fabriek.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden