Evdoha_spb / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Rusland voert zuivelexport gestaag op

2 April 2024 - Klaas van der Horst

Rusland voert de export van zuivelproducten gestaag op, met name van melkpoeder. In 2023 is daarvan bijna 20.000 ton geëxporteerd. Daarbij worden ook steeds verderaf liggende markten bereikt, zoals Egypte en Algerije.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens persbureau Interfax, die zich weer baseert op onder meer de Russische zuivelindustrie, is vorig jaar in totaal 215.000 ton zuivelproducten geëxporteerd. Dat is 8,9% meer dan in 2022. Een groot deel van die export gaat naar nabijgelegen landen, zoals Kazachstan, Armenië, China, maar er wordt ook steeds meer geëxporteerd naar landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Onlangs nog ontving een een zuivelproducent uit Novosibirsk, het Tsjanovski kombinat, een erkenning van Algerije, waardoor het bijvoorbeeld ook mee mag dingen naar exportorders van Staats aankoopmaatschappij ONIL.Daarmee wordt het een concurrent van Westerse exporteurs.

Rusland heeft anderzijds ook te maken met een dalende import vanuit met name Wit-Rusland. De overheid daar heeft in de voorbije maanden eerst al eens de heffingen verhoogd op zuivelexport naar Rusland en later ook feitelijk de rem gezet op bepaalde exporten. Als reden daarvoor wordt genoemd dat de regering in Minsk de voedselprijzen voor de eigen bevolking laag wil houden.

Producenten in Rusland zeggen daar geen moeite mee te hebben. Volgens hen is het aanbod op de interne markt groot genoeg en verlaagt het daar de prijsdruk. Hierbij moet aangetekend worden dat Russische consumenten vaak wel een achteruitgang van koopkracht voelen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden