Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Structuurpoducten doen het goed op ruwvoermarkt

2 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Een korte werkweek door Pasen, het weer en een overspannen mestmarkt maken de meeste stemming op de ruwvoermarkt. De vrije dag is vooral van invloed op de bijproducten. Door het natte en zachte weer groeit het gras lekker door. Met een schuin oog wordt ook al gekeken naar het maïsareaal dat we kunnen verwachten nu het zaaien van zomergranen (na de extreem natte herfst en winter) niet van een leien dakje gaat.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Lang niet overal is er voor de eerste snede gras drijfmest uitgereden. Op de lagere percelen is daarom maar uitgeweken naar kunstmest. Alleen is niet overal op tijd voldoende kunstmest gestrooid. Met temperatuur en voldoende neerslag groeit het gras wel door. Veehouders, maar ook fouragehandelaren zijn nieuwsgierig wat dat doet met de gehaltes van het voorjaarsgras. Het lijkt erop dat er dit voorjaar relatief vroeg gemaaid kan worden. 'Als het nog een keer droog wordt', voegen insiders daaraan toe.

De bijproducten blijven in beweging. Door voldoende aanbod zijn het vooral de aan graan gerelateerde producten waarvan de prijzen wat onder druk blijven staan. Dat geldt alleen niet voor bierbostel. Daarvan blijft de DCA Indicatieprijs gelijk op €3,30 per procent droge stof. Het aanbod van voeraardappelen, maar ook voerpeen houdt niet over, om het voorzichtig te zeggen. De verwerkende industrie pakt alles mee wat nog enigszins op een aardappel lijkt. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen blijft gelijk op €60 per ton.

Vraag naar structuur
In hooi en stro zijn er weinig veranderingen deze week. Vooral goede en betaalbare structuurproducten worden gezocht. Graszaadhooi wordt steeds lastiger te krijgen en de DCA Indicatieprijs staat op €185 per ton. Een alternatief is gehamerd (Spaans) stro en dat zit op circa €200, op de boer geleverd. In weidehooi loopt het vaste werk door. Vanuit de veehouderij is er vooral belangstelling voor grof dijkhooi volgens een handelaar, wederom als structuurproduct. De prijs voor weidehooi komt deze week uit op €200 per ton. Stro loopt vlot door. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro blijft stabiel op €140 per ton.

Kuilgras is een lastig te peilen markt. De vaste intensievere klanten blijven kopen zoals ze altijd doen. Paniekaankopen om dat de veehouder niet uitkomt met de wintervoorraad zijn er praktisch niet. Aanbod bestaat vooral uit nat herfstgras. Goed kuilgras voor bijvoorbeeld een geitenhouder is lastig te krijgen volgens handelaren. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras staat op €85 per ton. Snijmaïs is al twee jaar relatief duur en met de natte herfst, waardoor er minder wintergraan is gezaaid, zou dat kunnen betekenen dat het maïsareaal bij akkerbouwers deze lente toeneemt. Op de huidige vraag naar maïs heeft dat nauwelijks invloed, die blijft gewoon goed. De DCA Indicatieprijs staat op €95 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden