Shutterstock

Analyse Ruwvoer

Bijproducten zorgen voor leven op voermarkt

9 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het zijn geen spannende tijden in de ruwvoerhandel. De vaste klanten doen wat ze moeten doen, maar verder is er niet veel te beleven. In de bijproducten blijft het wel rommelen. Voor veehouders wordt de markt steeds vriendelijker.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

We kunnen niet om het weer heen. Temperatuur is er en er staat onderhand best een leuke mat gras. Verschillende veehouders zouden wel met de koeien naar buiten willen. De aanhoudende nattigheid gooit alleen roet in het eten. Er zit weinig anders op dan toch nog maar even wachten tot de wei wat is opgedroogd. Het overschakelen naar een rantsoen met veel vers gras laat daarom nog even op zich wachten.

Ook deze week zit de meeste actie in de bijproducten. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er niet op aanbod gestuurd. Wat vrij komt in het productieproces moet op de één of andere manier afgezet worden. Verschillende takken in de graan- en aardappelverwerkende industrie draaien goed door en dat maakt dat er van verschillende reststromen ruim aanbod is. De bijproducten zijn dan ook een echte kopersmarkt. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel doet deze week een stapje terug naar €3,20 per procent droge stof. De grote uitzondering blijven voeraardappelen. Die zijn en blijven schaars. De DCA Indicatieprijs staat op €60 per ton.

De vraag naar stro is goed, melden verschillende handelaren. Aanbod is er ook vooral uit Frankrijk. "In het Oldambt moet je je best doen om goed stro los te krijgen bij de akkerbouwers", aldus een fouragehandelaar. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro blijft stabiel op €140 per ton. Bij weidehooi zijn het vooral de vast klanten die aan de markt blijven. Goed gewonnen hooi is er niet te kust en te keur. De DCA Indicatieprijs staat op €200 per ton. In graszaadhooi is nauwelijks nog handel. Voor zover te krijgen worden prijzen genoemd van rond de €185 per ton. Naar ras wordt niet meer gekeken.

Kwaliteitsrange
In kuilgras en -maïs zijn flinke verschillen tussen handelaren. De één heeft best wel werk in maïs - dat lijkt vooral in de veenweidegebieden het geval - terwijl de volgende maar weinig vraag heeft. De DCA Indicatieprijs komt uit op €95 per ton. Bij kuilgras is het ook lastig de markt te duiden. Er zijn boeren die een restje in de silo wel kwijt willen. De kwaliteit van het gras bepaald of er markt voor is of niet. Voor goed gras zijn altijd wel klanten te vinden, terwijl het met laat, nat gras leuren is om het kwijt te raken. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras blijft stabiel op €85 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden