Het uitrijseizoen heeft steeds meer weg van dat van afgelopen jaar. Ondanks het hollen en stilstaan dit jaar geven mestintermediairs aan dat de mestafzet tot nu toe absoluut niet meevalt. Sommigen hebben zelfs minder kunnen afzetten tot nu toe. Het aanbod blijft ondertussen komen van veehouders, waardoor de kans dat de mestprijzen nog zakken dit seizoen steeds kleiner worden.
Het is inmiddels half april en tot op heden zijn er nog maar weinig gunstige omstandigheden geweest om mest uit te rijden. Ook nu staat het gros van de mestinjecteurs weer stil, waardoor het uitrijseizoen veel weg heeft van dat van 2023. Een belronde langs verschillende mestintermediairs leert dat de hoeveel mestafzet verschilt per regio. Sommigen hebben zelfs minder afgezet dan vorig seizoen in dezelfde periode, ook na afgelopen week toen het druk was in het land vanwege het gunstige weer. Anderen geven aan wel meer werk te hebben verricht tot nu toe, maar lopen ver achter met 'normale' jaren. De totale hoeveelheid is daarom lastig in te schatten. Waar mestintermediairs en loonwerkers het wel over eens zijn, is dat het aanbod echt van alle kanten blijft komen.
Door de afgenomen plaatsingsruimte vanwege onder andere de afbouw van derogatie en bufferstroken, moet er aanzienlijk meer drijfmest worden afgevoerd. Rond de jaarwisseling van 2024 zaten de mestopslagen en kelders al overvol en door het moeizame uitrijseizoen is dat nu niet veel anders. Sommige veehouders hebben gewacht met mest afvoeren omdat ze dachten dat de prijzen dit voorjaar zouden zakken. Anderen deden steeds minimale vrachten, terwijl ook sommige veehouders die afgelopen winter al veel afvoerden de mestkelders weer zien vol lopen.
Het aanbod komt dus van alle kanten, en dat samen met het moeizame uitrijseizoen zorgt ervoor dat de mestprijzen nauwelijks zakken dit voorjaar. De wekelijkse mestnoteringen van DCA laten zien dat zowel vleesvarkens- als rundveedrijfmest de afgelopen weken zelfs weer iets toenamen. Deze week zijn er minimale veranderingen in de noteringen.
Mestintermediairs en loonwerkers uiten hun zorgen over de grote volumes mest die worden aangeboden. Velen hebben zelf ook de opslagen een stuk voller zitten dan gemiddeld en blijven voorzichtig met het aannemen van nieuwe mest. Nu het uitrijseizoen steeds korter wordt, achten zij de kans dat de mestprijzen nog gaan dalen steeds kleiner. Ook geven enkele mestintermediairs aan dat zij eerder nog een verdere stijging dan een daling verwachten in de positie waar het uitrijseizoen en de markt zich nu bevindt.