Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Vloeibare zuivel in cyclus hete en koude baden

18 April 2024 - Klaas van der Horst

De stemming op de zuivelmarkt is er de laatste weken een van warme baden, afgewisseld door koude baden. Deze week waren het vooral koude baden. Voor de verkopers tenminste. En dan met name bij de liquide zuivel.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daar moest met name bij magere melkconcentraat een verdere en versterkte prijsdaling voor lief worden genomen. De DCA-notering ging met bijna 12% onderuit naar gemiddelde €1.385 per ton droge stof.

De spreiding in prijzen daaromheen was weliswaar groot, met voor Nederlands product prijzen van €1.500 tot €1.600 per ton, en voor Zuid-Duits product prijzen van €1.150 tot €1.250 per ton.

Premium-poeders
Volgens diverse marktkenners zijn die lage prijzen niet alleen een gevolg van gebrek aan verwerkingscapaciteit, maar ook een gevolg van de wens van fabrikanten om het aanbod van premium-melkpoeders met de goede logo's en stempels te beperken. Daarvoor zou het op de koop toe worden genomen dat handelaren wat extra geld verdienen met het drogen van goedkoop concentraat.

Klap voor room
Behalve concentraat kreeg ook de roomprijs een fikse tik omlaag, al lijkt een daling van de notering met 5,7% veel minder heftig dan de 12% bij concentraat. Toch is een €400 lagere roomprijs bepaald geen kleinigheid. Vooral in de tweede helft van de week daalde de prijs hard. Tegelijk met de roomprijs ging ook de boterprijs naar beneden, maar veel beperkter (-2,6%).

Op de poedermarkt gebeurde ook deze week weer vrij weinig. De vraag is beperkt. Kopers wachten nog steeds af, hopend op nog betere koopjes. Producenten en handelaren menen dat die er waarschijnlijk niet heel veel meer komen, want het is nu vrijwel de piek van het melkaanvoerseizoen in Noordwest-Europa, met alleen in Duitsland en Frankrijk een echte plus.

Beschikbaarheid daalt
Ondertussen daalt de beschikbaarheid van melk op het zuidelijk halfrond, ook in Zuid-Amerika, terwijl van de VS ook niet veel gevaar valt te duchten. Melkpoeders zullen volgens hen dus eerder duurder worden dan goedkoper.

De weipoedermarkt zit iets anders in elkaar. Daar zit de markt nog steeds bijna op slot, vooral bij de feed, door een beperkt importerend China en een veevoerindustrie die ook nog ruim in de voorraden zit.

De kaasmarkt is ook in grote lijnen stabiel, maar met licht toenemende druk op de Goudse en Edammer kazen. De stemming op mozzarellamarkt lijkt iets optimistischer te worden, al blijkt dat nog niet uit de notering. Producenten en handelaren signaleren wel een licht toenemende belangstelling.

De Cheddarmarkt is iets hoger door een beperkt aanbod, dat iets achterblijft bij de vraag.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden