Lakeland

Nieuws Melk

Iers Lakeland Dairies zoekt meer parels als De Brandt

19 April 2024 - Wouter Baan

De Ierse zuivelcoöperatie Lakeland Dairies is bijzonder uitgesproken over haar overnamestrategie. Ruim een maand geleden werd de Belgische boterhandelaar De Brandt al ingelijfd en de coöperatie streeft naar meer van dit soort deals.

Bij presentatie van de jaarcijfers deze week ging het management van Lakeland Dairies uitgebreid op de overnamestrategie in. CEO Colin Kelly gaf hierbij aan dat wordt uitgekeken naar nieuwe overnames in het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie en de Verenigde Staten. In totaal heeft het management €100 miljoen op de plank liggen voor het doen van overnames.

Er wordt vooral gekeken naar zuivelbedrijven die veel waarde toevoegen, want dit zou uitstekend aansluiten bij de hoogwaardige kwaliteit van melk die wordt geproduceerd door 3.200 leden-melkveehouders van de coöperatie. Hiermee is Lakeland Dairies, na Tirlan, de grootste melkverwerker in het land. De recente overname van boterhandelaar De Brandt uit België is volgens de CEO een goed voorbeeld van bedrijven waarnaar wordt uitgekeken. Met het inlijven van dit soort bedrijven denkt Lakeland Dairies meer waarde toe te kunnen voegen die uiteindelijk ten gunste komt aan de melkprijs.

Forse winstdaling
Op dit moment staat de melkprijs behoorlijk onder druk. In februari ging al €1 van de melkprijs af en in maart nogmaals €2,50 per 100 kilo. De melkprijs is daarmee teruggezakt tot iets meer dan €40 per 100 kilo. De gepresenteerde jaarcijfers over 2023 stonden ook behoorlijk onder druk. Waar de omzet met een slordige 20% tot €1,6 miljard omlaag ging, kelderde de winst met 54% tot €14,8 miljoen. Het management sprak van een moeizaam jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden