Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Het is wachten op droog weer voor de grasoogst

23 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het blijft onrustig in de bijproducten. Door een ruim aanbod valt er voor veehouders wat te kiezen en, nog belangrijker, te besparen op de voerkosten. Stro is juist wat duurder aan het worden. Verder is het vooral wachten op beter weer zodat er gemaaid kan worden en de koeien naar buiten kunnen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gras staat er inmiddels wel maar probeer het nu maar eens weg te krijgen. De grond is zeiknat. Op bedrijven waar de koeien naar buiten gaan, valt het niet eens mee om de koeien in te scharen. Dan maar wachten . Alles maaien en inkuilen is ook een uitdaging. In verschillende regio's hoef je er (zeker op de lagere percelen) nog niet over na te denken om met een trekker de wei in te gaan. Dat staat nog los van dat er in de weerberichten geen periode van een paar droge dagen achterelkaar zitten. Half april is er her en der wat gemaaid en dat zou achteraf gezien weleens een goede beslissing kunnen zijn gebleken. "Het is dat de nachten koud zijn, anders zou het gras op de eerste percelen volgende week al in de aar schieten", aldus een insider.

In kuilgras is niet bijzonder veel handel. Het vaste werk loopt door, maar echte paniekaankopen zijn er weinig. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras blijft stabiel op €80 per ton. Ook in snijmaïs zijn weinig veranderingen. Maïs is best makkelijk te krijgen, maar echt goede maïs wordt niet veel aangeboden volgens handelaren. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €95 per ton.

Bijproducten in beweging
Net als de afgelopen weken blijft het onrustig in de bijproducten. De een zit ruim in de aardappelbijproducten, terwijl een andere handelaar aan de bak moet om restproducten uit de tarwe verwerkende industrie af te zetten. Verschillende veehouders schakelen daarbij ook nog eens over naar een rantsoen met vers gras. Aan alle kanten is het aan het schuiven. Voor veehouders valt er echt wat te kiezen. Als je als koper daarbij ook nog eens uit de voeten kan met vloeibare reststromen, heb je als melkveehouder helemaal legio mogelijkheden. Bierbostel blijft een vechtmarkt voor de aanbieders. De DCA Indicatieprijs doet deze week een stapje terug naar €2,15 per procent droge stof. Voeraardappelen blijven schaars en de DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €60 per ton.

Stro is een krappe markt aan het worden. Aanbod uit Duitsland en Denemarken is zeer beperkt. We moeten het vooral hebben van Frankrijk. Dat hebben Franse boeren en handelaren ook in de gaten en zij vragen meer voor de resterende voorraden. Vraag naar stro is goed voor deze tijd van het jaar. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro doet een stapje omhoog naar €145 per ton. In weidehooi zijn weinig veranderingen en de prijs blijft gelijk op €200 per ton. In graszaadhooi is nog maar weinig handel. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €185 per ton. Verschillende handelaren zijn echter door de voorraad heen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden