De boterprijzen vertonen de afgelopen maanden een bijzonder schommelend beeld. De markt heeft duidelijk moeite om een richting te kiezen en vermoedelijk zet dit patroon nog wel even door.
Waar de prijzen de ene week hard stijgen, gaat de winst de week erop vaak weer in rook op. Soms zijn er zelfs behoorlijk grote schommelingen - van een paar honderd euro per ton - per dag waarneembaar. Dit volatiele spel wordt graag gespeeld door zuivelhandelaren, die vaak garen spinnen bij grillige marktbewegingen. Sinds begin dit jaar vertoont de markt al dit patroon, in tegenstelling tot kaas en melkpoeder die veel stabieler bewegen.
Lauwe vraag, krappe voorraden
De botermarkt zit tussen twee vuren in. Aan de ene kant is de vraag lauw, zoals dat ook voor veel andere zuivelfabricaten geldt. Aan de andere kant zijn de botervoorraden laag, mede doordat kaas al tijden een betere valorisatie van melk geeft. De krappe voorraden maken dat de markt explosief kan stijgen, omdat inkopers menen in actie te moeten komen als de markt weer aantrekt. Veel partijen zijn namelijk kort gedekt. Voor de tweede helft van dit jaar staan nog relatief weinig contracten in de boeken, zo geven producenten aan.
Opvallend is overigens dat de Amerikaanse botervoorraden wel een stijgende lijn laten zien en sinds maart duidelijk boven het niveau van 2023 zaten, al is de botermarkt vooral een Europese aangelegenheid.
Beperkte bandbreedte
Historisch gezien staan de boternoteringen met krap €6.000 per ton op een hoog niveau. De opwaartse potentie lijkt daarmee gering. Aan de andere kant lijkt de bodem onder de prijzen door de krappe voorraden ook vrij stevig. Een waarschijnlijk scenario is dat de boterprijzen ook in de komende weken tamelijk volatiel blijven, zij het in een vrij beperkte bandbreedte.