Shutterstock

Nieuws melk

FrieslandCampina bundelt klimaatvoorlopers

10 Mei 2024 - Klaas van der Horst

FrieslandCampina bundelt een groep leden die bereid zijn voorop te lopen met klimaatmaatregelen. Dit ten behoeve van afnemers die extra willen betalen voor producten met een lage carbon footprint en verdere innovatieve maatregelen om emissies te verlagen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit bevestigt FrieslandCampina. Er zijn intern al veel leden geworven, maar tot 15 mei kunnen nog meer leden zich inschrijven. Hun melk wordt onder meer geleverd aan voedingsreus Mars, dat een mondiaal klimaatprogramma uitrolt waar ook Fonterra, Land O'Lakes, DMK, Interfood en het Poolse Mlekovita aan deelnemen. Ook andere bedrijven hebben interesse voor de extra klimaatvriendelijke melk van FrieslandCampina.

In de opstartfase van het FrieslandCampina-programma ligt de focus op maatregelen die de broeikasgasuitstoot verlagen. In de toekomst kunnen daar ook biodiversiteitsmaatregelen aan toegevoegd worden.

Intern noemt FrieslandCampina het project 'de Ontwikkelgroep' De melkverwaarding gebeurt op basis van massabalans. Van een bijzondere melkstroom is dus geen sprake. Wel kunnen op de achtergrond contracten met klanten gesloten worden, zoals met Mars.

Deze bedrijven hebben zelf ook een rapportageverplichting, net als FrieslandCampina. Om daar invulling aan te geven, moeten afspraken gemaakt worden over de emissiereductie. Klanten van FrieslandCampina weten niet wie er in hun leveranciersgroep zitten en leden weten ook niet aan welke afnemer ze zijn gekoppeld. Wel vindt er een 'datamatch' plaats.

Zekerheid tot 2030
Deelnemende leden-melkveehouders tekenen een overeenkomst voor deelname voor twee jaar: 2024 en 2025. Daarna zal het contract elk jaar stilzwijgend verlengd worden tot eind 2030. Dat is van belang voor de afnemers, omdat die dan de zekerheid hebben dat zij de emissiereductie langdurig kunnen claimen.

Deelnemers ontvangen dit jaar 2024 een vast startbedrag van €250 en krijgen daarnaast €25 per gevoerde kilo Bovaer. De vergoeding van €25 is om de kosten te dekken van de Bovaer en leden-melkveehouders te waarderen voor deelname, kosten en inspanning. Ieder kalenderjaar wordt de hoogte van de vaste bijdrage en de variabele bijdrage per maatregel opnieuw vastgesteld en zal dit worden gebaseerd op de actuele stand van zaken.

FrieslandCampina meldt niet hoe groot de 'ontwikkelgroep' moet zijn, en wat de eventuele extra vergoeding is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden