Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Weer bepaalt de stemming op ruwvoermarkt

14 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het weer blijft toch wel het thema op de ruwvoermarkt. De eerste snede gras is inmiddels wel binnen maar er moet nog de nodige maïs gezaaid worden en mest worden uitgereden. In de voerhandel is het beeld wisselend. Stro is er bijvoorbeeld niet te over, terwijl het met bierbostel hard werken is voor de leveranciers om overal een eigenaar voor te vinden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerste snede gras is bijna overal wel gemaaid en ingekuild. Dat wil niet zeggen dat het rustig wordt. Er moet nog de nodige maïs gezaaid worden en lang niet alle percelen liggen er even netjes bij na afgelopen herfst, om het maar voorzichtig te zeggen. Van de min of meer droge periode waar we nog inzitten wordt ook volop gebruik gemaakt om mest te rijden. Nog los van de problematiek rond derogatie en NV-gebieden zitten de kelders bij sommige weer vol omdat het weer het in het vroege voorjaar het niet toeliet met de sleepslang of tank het land op te gaan. Het valt niet uit te sluiten dat de kuiluitslagen van de eerste snede tegen gaan vallen omdat het gras onvoldoende stikstof heeft gekregen.

Naar kuilgras hebben enkele handelaren best wel vraag maar aanbod is er nauwelijks. Veehouders die een restje hadden zitten en die een paar vrachten verkocht hebben om de silo leeg te krijgen hebben dat inmiddels gedaan. Kuilbalen van de nieuwe oogst zijn wel te krijgen, maar daar kun je weer niet mee terecht bij klanten die er direct van willen voeren. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras blijft stabiel op €90 per ton.

Duwen met bierbostel
In de bijproducten is er vooral bierbostel waarmee verschillende handelaren leuren. Brouwerijen draaien vrolijk door terwijl veehouders niet heel erg happig zijn om (veel) te kopen. Sommige willen wel een zomervoorraad aanleggen, maar twijfelen nog of de prijs verder gaat dalen en wachten daarom af. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel doet deze week weer een stap terug en komt uit op €2,95 per procent droge stof.

Bij snijmaïs zijn de verschillen tussen prijzen en verschillende regio's groot. Vooral in de veenweidegebieden is er relatief veel vraag en ligt de prijs voor maïs hoog. Het vertrouwen dat het goed komt met de maïs voor de komende oogst is nogal wisselend. De structuur van de grond is slecht na de natte herfst en winter. Zeker op percelen die afgelopen herfst zijn verreden valt het niet mee daar nu een fatsoenlijk zaaibed te maken. Aan de andere kant zijn er ook boeren die bijvoorbeeld gras scheuren voor maïs nu de eerste snede eraf is en daar lukt het wel om de maïs er netjes in te krijgen. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs doet deze week een stapje terug naar €90 per ton.

Krap aanbod stro
De vraag naar stro blijft relatief groot terwijl het aanbod niet overhoudt. In Frankrijk zit best nog wel wat stro maar het duurt toch nog een maand of twee voordat tarwestro van de nieuwe oogst beschikbaar komt. Dan lijkt met de huidige vraag die voorraad niet overdreven. Andere jaren wordt als het krap is uitgeweken naar Duitsland of Denemarken maar, daar is nauwelijks stro te krijgen. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro stijg naar €150 per ton.

In hooi zijn nauwelijks veranderingen. Graszaadhooi is zo goed als op. De DCA Indicatieprijs blijft stabiel op €185 per ton, voor zo ver er nog handel is. Voor weidehooi van de nieuwe oogst is het nog te vroeg, los van dat het weer ook niet mee werkt om vroeg eens wat te proberen. De DCA Indicatieprijs voor weidehooi komt uit op €200 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden