Shutterstock

Analyse Energie

Politiek zorgt voor onrust op de stroommarkt

28 Mei 2024 - Alex Jurvillier - 1 reactie

Rusland blijft als een donkere schaduw boven de Europese gasmarkt hangen. Deze week was er gedoe tussen een Oostenrijks energiebedrijf en Gazprom. Elektriciteit op de Epex was voor de verandering eens wat stabieler. Het nieuw te vormen kabinet zorgt voor meer onrust met plannen voor het schrappen van de salderingsregeling.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen van de TTF Dutch-gasnotering daalden voor het weekend van €35,228 naar €34,115 per MWh. Die daling werd mogelijk beïnvloed door voorspellingen omtrent warmer weer. Het gaat te ver om te zeggen dat er zomerweer aankomt. Door een combinatie van zon en wind wordt er waarschijnlijk meer groene stroom geproduceerd en hoeven de gascentrales minder bij te springen, met als mogelijk gevolg dat we minder gas gebruiken. Gisteren steeg de prijs weer iets naar €35,243 per MWh.

Afgelopen week haalde ook een ander bericht de nieuwskoppen. Het Oostenrijkse OMV, leverancier van onder andere olie en gas, heeft problemen met het Russische Gazprom. Directe betalingen van OMV aan Gazprom zouden door de rechter weleens illegaal verklaard kunnen worden. De levering van Russisch gas aan de firma is daarmee onzeker geworden en dat veroorzaakt onrust op de Europese gasmarkt.

Elektriciteit
Wat elektriciteit betreft blijft de prijs zoals afgelopen dagen wisselvallig. Gisteren stond deze op €90,05 per MWh. Een fikse stijging ten opzicht van zondag toen de Epex Spot day ahead op €56,60 per MWh stond. Maar dat is bij deze notering geen uitzondering.

Oekraïne heeft aangegeven meer elektriciteit te willen importeren uit Europa, schrijft Reuters. Door Russische raketaanvallen kan Oekraïne minder energie opwekken volgens de Oekraïense beheerder van het elektriciteitsnet. De schade die door Rusland is aangericht in de Oekraïense energiesector is circa $1 miljard en daarmee is ongeveer 8.000 MWh aan energie weggevallen volgens de Oekraïense overheid. Om het net stabiel te houden zou Oekraïne op piekmomenten tot 16.258 MWh willen importeren, schrijft netbeheerder Ukrenergo.

Zonnepanelen brengen ook zonder saldering geld op
In de budgettaire bijlage bij het hoofdlijnenakkoord schrijven de partijen van de nieuw te vormen regering dat ze de salderingsregeling in 2027 in één keer willen afschaffen voor kleinverbruikers. Dan kan door (kleine) bedrijven en particuliere opgewekte extra stroom in de zomer niet meer worden weggestreept tegen het grotere verbruik in de winter. Vooral vanuit de zonnepanelenbranche klinkt er veel kritiek op deze harde landing. Door gedoe over onder meer de salderingsregeling en daarmee extra onzekerheid over de terugverdientijd neemt de bereidheid om in zonnepanelen te investeren af. Vorig jaar sneuvelde een voorstel over een geleidelijke afbouw van de salderingsregeling nog in het parlement.

Ook als de salderingsregeling wordt afgeschaft voor kleinverbruikers (een aansluiting tot drie keer 80 ampère) renderen zonnepanelen nog volgens Essent. Het zou volgens energieleverancier een misvatting zijn dat terugleverkosten het onmogelijk maken om te besparen, schrijft Solarmagazine. Zonnepanelen zouden via Essent-dochter EnergieWonen en 70% zelf verbruik gemiddeld na acht jaar zijn terugverdiend. Daarna zou je er nog zeventien jaar plezier van hebben, én €600 jaarlijkse besparen.

Overproductie kan volgens Essent worden aangepakt door het aantal zonnepanelen op je dak te laten aansluiten op het eigen energieverbruik. Daarnaast zou een laadpaal met eigen zonnestroomvoorziening of een thuisbatterij een oplossing bieden. Klanten zouden de komende tijd ook worden benaderd in verband met een thuisbatterij-proef.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden