Shutterstock

Analyse Voer

Nattigheid laat zich gelden in de ruwvoerhandel

28 Mei 2024 - Alex Jurvillier

De nattigheid blijft parten spelen op de ruwvoermarkt. En ook voor de komende maand is dat weer de belangrijkste factor. Wat gaat het worden met de nieuwe oogst?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wat snijmais betreft, lijkt het alsof de markt in beweging komt. Vooral in het noorden en westen, als in de veenweidegebieden kunnen handelaren goed weg met maïs. Oude voorraden beginnen op te raken, geeft een insider aan. Dat wordt mogelijk versterkt door de nattigheid. Volgens kenners houden melkveehouders hun vee wat meer op stal om schade aan de wei te voorkomen. Daardoor wordt er weer wat meer snijmais gevoerd. Boeren die schraal in de maïs zitten kopen meer bij dan de oorspronkelijk van plan waren. De DCA Indicatieprijs stijgt deze week zodoende naar €100 per ton, franco geleverd. 

Er moet ondertussen nog flink wat maïs gezaaid worden voor de komende oogst. Vooral onder de grote rivieren komen er weinig kansen voorbij om dit te doen. Zelfs al zou het vanaf nu droog worden ben je zo een week verder voordat je er maar over na kan denken om met de trekker het land op te gaan. Begin juni maïs zaaien kan wel, maar voor een fatsoenlijke opbrengst moet het weer dan wel meewerken de rest van het seizoen.

Weinig stro
Tarwe- en gerstestroprijzen blijven gelijk op €150 per ton. Een insider meldt dat het aanbod wat aan de schaarse kant is. Het Nederlandse stro raakt op en Franse akkerbouwers weten wel te rekenen voor stro. Frankrijk is dé leverancier voor stro dit seizoen. Normaal zou Duitsland ook meedoen, maar mede door de natte zomer is er meer verhakseld en valt de kwaliteit lang niet altijd mee. Richting de start van de oogst - het duurt zeker nog een maand voor de eerste combines in Frankrijk rijden - zal de prijs wel zakken. Voorlopig dus nog blijft het aanbod krap.

Het is lastig om aan graszaadhooi te komen, volgens een insider. Ook hier duurt het zeker nog een maand voor eerste Engels raai gedorst gaat worden. De DCA Prijzen blijven gelijk op €185 per ton voor zover te krijgen. Voor weidehooi gaan we richting het einde van het seizoen. Het weer moet dan wel meewerken voor de nieuwe oogst. De DCA Indicatieprijs blijft deze week gelijk op €200 per ton.

De handel van Kuilgras verschilt erg per regio. In de extensievere gebieden is er niet gek veel handel. In het zuiden is er meer vraag naar gras dat direct gevoerd kan worden en liggen prijzen op een hoger niveau. Gemiddeld doet de DCA Indicatieprijs een stapje terug naar €80 per ton.

Bierborstel
Voor wat bierborstel betreft lopen de zaken goed, meldt een aanbieder in de markt. De vraag lijkt wat toe te nemen en de wachttijd loopt ook wat op. Daar er wel wat aan het veranderen is blijft de DCA indicatieprijs gelijk, op €2,95 de kilo. In deze maanden zou hier en daar al een voorraadje worden aangelegd. Wie dat nog zou willen moet wel een beetje vlot zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden