DMK

Analyse Zuivelbusiness

Zwakke melkpoedermarkt lift mee in zuivelrally

29 Mei 2024 - Wouter Baan

De opwaartse beging op de zuivelmarkt komt vooral van boter en in mindere mate kaas. De melkpoedermarkt is op zichzelf bekeken te zwak om een opleving te forceren, maar kan wel meeliften op de rally die sinds halverwege mei gaande was.  

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sindsdien tapt het sentiment op de zuivelmarkt duidelijk uit een ander vaatje. Het besef dat de melkproductie in de tweede helft van dit jaar weleens tegen kon vallen, dringt steeds meer door in de markt. Niet in de laatste plaats bij afnemers die vaak kort gedekt zijn. Nu de markt draait, komen grote eindafnemers vaak halsoverkop in actie. Dit geeft de markt extra power. 

Voorraden op leeftijd
De term rally geldt vooral voor de botermarkt, waar de voorraden erg krap zijn. Ook de kaasvoorraden zijn niet al te ruim, waardoor die markt eveneens in beweging is gekomen. De melkpoedermarkt wordt juist gekenmerkt door ruime(re) voorraden, waarbij er volgens insiders ook genoeg partijen zijn van soms al een jaar oud, maar dat staat een opleving niet tegen. De prijzen van magere melkpoeder schuren inmiddels weer tegen €2.500 per ton aan, hoewel de noteringen hier vaak nog iets achteraan lopen.

De DCA-notering staat niettemin weer op het hoogste niveau sinds februari. In de afgelopen week steeg deze notering met ruim €100 per ton. De laatste keer dat een dergelijke grote prijsstijging op de borden stond, was vorig jaar zomer. Ook op de Global Dairy Trade trokken de melkpoederprijzen vorige week snel aan, net zoals ook in de Verenigde Staten prijsstijgingen zichtbaar zijn. In Amerikaanse dollars uitgedrukt ging de opleving in Europa wel het snelst. 

Opleving zet niet door
De opleving op de Europese melkpoedermarkt lijkt overigens wel van korte duur en zet deze week niet overtuigend door. Zowel in de fysieke markt is wat vertwijfeling ontstaan als op de termijnmarkt. De EEX in Duitsland doet dus eveneens een stapje terug. De hogere prijzen wekken namelijk ook direct weer verkoopinteresse aan bij handelshuizen en producenten. De relatief hoge leeftijd van diverse melkpoederpartijen lijkt hierbij een rol te spelen. Daarbij blijft de vraag op de wereldmarkt toch vrij zwak, door met name Chinezen die de boot afhouden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden