Fonterra

Nieuws Melk

Beter draaiend Fonterra verhoogt melkprijs

29 Mei 2024 - Klaas van der Horst

Fonterra verhoogt de melkprijsverwachting voor het (af)lopende productieseizoen licht met een stabiele prijsprognose voor de melkprijs zelf en een licht hogere dividend-inschatting. Voor het nieuwe melkprijsjaar 2024-2025 verwacht het nog iets meer uit te betalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit geeft de zuivelreus aan in een bericht over het derde kwartaal van productiejaar 2023/2024. Voor het nog lopende jaar houdt Fonterra vast aan een melkprijs van NZ $7,80 per kilo vet en eiwit, wat overeenkomt met een melkprijs van ruwweg €33,60 per 100 kilo. Daarnaast kunnen de leden een dividend verwachten van 63 cent per aandeel, wat 3 cent meer is dan de vóórlaatste prognose.

Voor het nieuwe productieseizoen 2024/2025 dat begint vanaf juli, raamt Fonterra een melkprijs van NZ $8.00 per kilo vet en eiwit (€34,43 per 100 kilo). Dit is de zogenoemde midpoint melkprijs. De melkprijs kan schommelen tussen ruwweg NZ $7,25 en 8.75, zo geeft Fonterra aan.

Foodservice en consumenten
In het derde kwartaal hebben vooral de onderdelen foodservice en consumentenproducten het goed gedaan, al deed foodservice het minder goed dan vorig jaar. De afzet naar China is nog niet weer uit het dal en/of groeiend, zo meldt het bedrijf. De betere resultaten bij consumentenproducten zijn opvallend, want dit is een van de onderdelen die Fonterra binnen een jaar tot anderhalf zou willen verkopen.

Het bruto resultaat van Fonterra over het derde kwartaal kwam ongerekend in euro's uit op €815 miljoen, de netto winst op €551 miljoen. Dat is lager dan een jaar eerder, maar toen werden de resultaten dan ook opgesierd door de verkoop van onder meer Soprole en andere bedrijfsonderdelen. 

Gemengde reacties verkoopplannen
CEO Miles Hurrell gaf op een bijeenkomst eerder deze week aan dat hij heel veel reacties heeft gekregen naar aanleiding van zijn verkoopplannen, zowel van leden als van investeerders. Er zou veel belangstelling zijn voor de consumentenbusiness van het bedrijf. Leden kijken iets genuanceerder naar de plannen, zo lijkt het.
Melkveehouders in Australië zijn helemaal niet blij met de verkoopplannen. Zij hebben de laatste jaren al een steeds lagere melkprijs voor de kiezen gekregen en vrezen bij een vertrek van Fonterra uit hun land een nog lagere melkprijs.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden