BB

Nieuws melk

DeltaMilk ziet omzet en winst dalen in 2023

3 Juni 2024 - Klaas van der Horst

Coöperatie DeltaMilk, eigenaar van kaasfabriek De Graafstroom, heeft vorig jaar een bijna 9% lagere omzet behaald en ook een lager resultaat geboekt dan in het jaar ervoor. Wel werd een hogere winstuitkering gedaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit het gedeponeerde jaarverslag. Omzet daalde met 8,7%, van bijna €299 miljoen naar een kleine €265 miljoen. Dit komt vooral door de lagere melk- en zuivelprijzen in 2023 dan in 2022. De brutowinst daalde van €4,5 miljoen naar €3,0 miljoen en de nettowinst zakte van €2,4 miljoen naar €1,3 miljoen. 

Vermogen versterkt
Toch werd er vorig jaar een hogere uitkering aan de leden gedaan dan in het jaar ervoor: €2,38 miljoen in plaats van €0,9 miljoen.
Over aantallen leden en de omvang van de melkaanvoer doet het jaarverslag geen uitspraken.

Wat wel opvalt, is dat de coöperatie stevige stappen heeft gezet om het vermogen te versterken. Het garantievermogen ging in een jaar tijd van 35% naar 44%. Met name het aandeel eigen vermogen werd stevig omhoog geschroefd. Het aandeel achtergesteld vermogen (vooral leningen van de leden) bleef ruwweg stabiel. 

Afzet nog meer Nederlands
Nog een opvallende zaak is dat het percentage afzet buiten Nederland verder terugliep van 3,3% naar slechts 2,19%. Het overgrote deel van de kaas werd verkocht aan bedrijven op de Nederlandse markt.
De Graafstroom produceert vrijwel uitsluitend natuurgerijpte kaas, hoewel het bedrijf ook foliekaas kan produceren. Een klein deel van de kaas wordt verkocht onder eigen merk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden