Shutterstock

Nieuws melk

Arla volgt prijsbeweging FrieslandCampina

31 Mei 2024 - Klaas van der Horst

De Scandinavische zuivelreus Arla volgt de prijsbeweging die FrieslandCampina maakt voor juni. Gangbare melkveehouders in Nederland krijgen er 50 cent per 100 kilo bij. Biologische melkveehouders moeten het met minder doen, de Belgische veehouders krijgen iets meer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In principe krijgen alle leden van Arla, zowel de biologische als de gangbare, eenzelfde verhoging. Door valutaschommelingen en andere technische kwesties lopen de precieze uitbetaalprijzen echter uiteen.

Nederlandse Arla-leden krijgen voor juni een kale melkprijs van €44,96 per 100 kilo, zo blijkt uit de Boerenbusiness Melkprijsvergeljker. Dit is de kale melkprijs bij Nederlandse standaardgehalten en een jaarleverantie van 1 miljoen kilo. Maximaal kan €48,65 worden gebeurd en wie extra duurzaam opereert, kan nog iets meer ontvangen.

Biologische melkveehouders gaan er in Nederland evenwel iets minder op vooruit. Zij ontvangen slechts 16 cent meer. Maar €60,42 per 100 kilo is nog steeds een heel hoge melkprijs in het biologische segment.

Gangbare melkveehouders in België ontvangen 55 cent per 100 liter meer en komen uit op een melkprijs van 45,02 per 100 liter, bij reële vet- en eiwit gehalten en een jaarleverantie van 1,3 miljoen liter. Zie de Belgische Melkprijsvergelijker van Boerenbusiness.

Met de verhogingen loopt Arla achter bij FrieslandCampina. Deze betaalt in België zo'n €1,50 per 100 liter meer voor gangbare melk. In Nederland is het verschil zelfs opgelopen tot meer dan €1,90 per 100 kilo.

Bij biologische melk is de situatie omgekeerd. Daar is Arla verreweg de beste betaler, los van het feit dat de ene coöperatie wel en de andere geen zomerheffing en wintertoeslag hanteert.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden