Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Spanning in bijproducten loopt op, verschil groeit

4 Juni 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het natte voorjaar blijft het thema op de voermarkt. De eerste snede gras netjes binnen krijgen, was al een hele uitdaging, nog lang niet alle maïs is gezaaid en met de koeien kun je amper naar buiten zonder schade aan de wei te veroorzaken. De overgang naar een zomerrantsoen laat alles bij elkaar net te lang op zich wachten voor verschillende veehouders.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bepaald niet vlekkeloze start van het weide- en groeiseizoen doet het vertrouwen van veehouders in de kwaliteit van het voer bepaald geen goed. De eerste snede gras heeft lang niet overal de volledige mestgift gekregen en verschillende insiders twijfelen over de gehaltes in de eerste snede.

Juni is aan de late kant om maïs te zaaien en voordat het zaad goed en wel in de grond zit zijn er al zorgen of daar een goede kolf in komt. Een vroeg ras helpt maar moet dan wel te krijgen zijn en het groeiseizoen moet meezitten. De vraag naar snijmaïs van de oude oogst is relatief groot volgens handelaren. Sommige veehouders houden noodgedwongen langer vast aan het winterrantsoen. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €100 per ton.

Bijproducten worden krapper
De vraag naar bijproducten is goed terwijl het aanbod van verschillende stromen wat terugloopt. Aardappelen voor de fritesindustrie zijn aan de prijs en de verwerkers maken zich langzaamaan op voor de zomerstop. Om de markt in balans het houden voeren verschillende leveranciers prijsverhogingen door voor bijvoorbeeld aardappelstoomschillen of snippers. Door de krapte op de aardappelmarkt is het aanbod voeraardappelen zeer beperkt. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €60 per ton, maar je moet geluk hebben wil je een vrachtje kunnen kopen.

De tarwegerelateerde producten neigen in het spoor van de Matif ook wat te stijgen. In bierbostel zijn er relatief grote verschillen tussen leveranciers. Er zitten ertussen die nog scherp door de bocht komen bij veehouders die een zomervoorraad aan willen leggen. Aan de andere kant van het spectrum zijn er leveranciers die de grote bulk van de piek bij de brouwerijen voor het EK voetbal al een plek hebben gegeven en die prijzen mede door goede vraag voorzichtig verhogen. De DCA Indicatieprijs komt deze week uit op €3 per procent droge stof.

De belangstelling voor perspulp was over het algemeen goed. In het noorden van het land verloopt het groeiseizoen minder extreem en daar was de vraag naar perspulp iets minder dan vorig seizoen volgens insiders. In het midden en zuiden moeten boeren nog maar zien dat het allemaal goedkomt met het gras en de maïs en was meer vraag. Klanten die lang gewacht hebben met inschrijven op de voorverkoop hebben bij sommige leveranciers niet alles vast kunnen leggen.

Venijn zit in de staart van het stroseizoen
Het seizoen voor stro loopt richting het einde maar aan belangstelling is geen gebrek. Aanbod is aan de magere kant. Vaste klanten hebben de prioriteit bij verschillende fouragehandelaren. Voor de echte prijskopers is het lastig slagen. "We kennen onze pappenheimers en we moeten er wat aan kunnen verdienen of houden het stro liever vast voor klanten waar we ook als het minder loopt terecht kunnen", aldus een handelaar. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro doet een stapje omhoog en komt uit op €155 per ton.

In kuilgras en hooi is het wat rustiger. In kuilgras is wel wat aanbod, maar je moet goed opletten wat ze aanbieden volgens een handelaar. Vaak is het een restje minder gras waar verkopers vanaf willen. De DCA Indicatieprijs voor goed kuilgras staat op €80 per ton. Het is nog aan de vroege kant voor weidehooi van de nieuwe oogst en het weer is ook bepaald geen hooiweer. Hooi van de oude oogst is er nog wel, vooral in Duitsland, maar transport is wat lastig en aan de dure kant. De DCA Indicatieprijs blijft stabiel op €200 per ton. In graszaadhooi is zeer weinig handel. De DCA Indicatieprijs blijft ongewijzigd op €185 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden