FrieslandCampina

Nieuws Melk

FrieslandCampina rolt loper verder uit voor boer

12 Juni 2024 - Klaas van der Horst

FrieslandCampina rolt de loper verder uit voor zowel bestaande leden als voor toetreders. En dat in een groter coöperatief werkgebied, zo heeft de ledenraad van de coöperatie besloten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens een bekendmaking gaat het om een integraal pakket aan regelingen. Dit pakket omvat zowel vernieuwde als nieuwe maatregelen, zoals de aanpassing van de bedrijfsovernameregeling, de verlenging van de melkvolumeregeling, de invoering van een kwantumtoeslag, een tijdelijke vrijstelling van de entreepremie voor nieuwe leden en een verbetering van de liquiditeitspositie van leden-melkveehouders door de omzetting van ledenobligaties-vast in ledenobligaties-vrij per 21 juni 2024.
Door die lastste aanpassing worden de ledenobligaties verhandelbaar en dus om te zetten in contanten.

Dat kan in de meeste gevallen vooral een oplossing zijn voor oudere bedrijfshoofden. Voor bedrijfsopvolgers zijn andere aanpassingen nuttiger. Een daarvan is de verlenging van de uitgestelde betalingsregeling bij de aanschaf van melkcertificaten. Wie na 2029 nog een schuld heeft af te lossen aan de fabriek, die hoeft na genoemd jaar nog maximaal 1 cent per kilo af te lossen. Wie een bedrijf overneemt, kan voortaan een beroep doen op een 100% renteloze en uitgestelde betalingsregeling voor de aanschaf van melkcertificaten. Er moet in 10 jaar lineair worden afgelost, waarbij de eerste 2 jaar aflossingsvrij zijn. Voor bedrijven die groeien via de financiering van melkcertificaten, wordt de bestaande regeling met 3 jaar verlengd tot en met 2027. Alle ledenbedrijven die meer dan 10% op jaarbasis groeien, krijgen automatisch een rentedragende lening voor de aanschaf van melkcertificaten.

Kwantumregeling
Om grotere bedrijven beter vast te houden en aan te trekken, komt er een kwantumregeling. Wie meer dan 1,5 miljoen kilo melk levert, krijg 50 cent toeslag per 100 kilo. Deze toeslag wordt niet via een generieke inhouding gefinancierd, maar gefinancierd vanuit de onderneming. 

Voor nieuwe toetreders en leveranciers is er nog een toegift. Niemand hoeft de komende drie jaren een entreepremie te betalen. Nu bedraagt die voor aspirant-leden €5,00 per 100 kilo melk en voor nieuwe leveranciers €3,00 per 100 kilo melk. De regeling gaat bovendien met terugwerkende kracht in per 9 juni 2022. Na drie jaar gaat de premie weer terug naar €3,00.

Groter werkgebied
Daarnaast is besloten om het coöperatief werkgebied in België uit te breiden tot geheel West- en Oost-Vlaanderen. Daar wordt ook gestart met de werving van nieuwe leden. De duurzaamheidsstrategie werd bekrachtigd.

Gronings melkveehouder, LTO-bestuurder en CRV-voorzitter Wietse Duursma werd tijdens de vergadering benoemd als bestuurslid van de coöperatie en als lid van de raad van commissarissen van FrieslandCampina.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden