Agrifoto

Analyse mest

Er komt maar geen einde aan stijging mestprijzen

13 Juni 2024 - Jesse Torringa

De afzetprijzen voor drijfmest hebben de weg naar boven weer gevonden nu het voorjaarswerk zo goed als afgerond is. Het aanbod van zowel rundvee- als vleesvarkensdrijfmest blijft ontzettend hoog na een nat voorjaar en minder plaatsingsruimte, terwijl mesttransporteurs en loonwerkers over het algemeen voorzichtig zijn met de hoeveelheden die zij naar de mestsilo's en -opslagen rijden. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afzet nauwelijks te betalen
Verschillende mesttransporteurs en loonwerkers geven aan dat het voorjaarswerk er zo goed als op zit in het midden en noorden van Nederland. In het zuiden is het beeld anders. Met name in het zuidoosten, waar sinds afgelopen weekeinde weer wat landwerk mogelijk was na de neerslag, wordt ook deze week nog veel mest uitgereden op bouwland. In die regio lijkt de druk op de mestmarkt ook het hoogst te zijn. Een mesttransporteur gaf vorige week nog aan dat hij meer dan de helft van zijn opslagen nog vol had zitten en dat hij bij lange na niet alles verwachtte leeg te krijgen. Ook elders in het land geven loonwerkers en mesttransporteurs aan dat de opslagen niet leeg zijn en dat het aanbod onveranderd hoog is bij de veehouders. Dat heeft voor een deel te maken met de hoge mestprijzen, vertelt een loonwerker. "De kelders bij de veehouders zijn gemiddeld vele malen voller dan normaal. Een deel van hen voert enkel een klein deel van het totaal af en pas zodra de kelders volledig vol zitten. Dat heeft voor een deel te maken met de hoge prijzen die er betaald moeten worden. Melkveehouders geven aan dat zij alle mest afvoeren niet in één keer kunnen betalen."

Een ander probleem is dat er gewoonweg te weinig afzetmogelijkheden zijn, geven verschillende mesttransporteurs aan. Zij kunnen de volumes mest niet onderbrengen bij hun klanten op de percelen. Zeker de veehouders die fors meer moeten afvoeren dan eerst of geen vaste afnemer hadden de laatste jaren, staan nu achterin de rij en raken erg moeizaam hun mest kwijt. /p>

Voorbij de €35 per kuub
Met het grote aanbod van drijfmest en de situatie waarin de mestmarkt verkeert, is het niet in te schatten hoe het verdere verloop van de mestprijzen zal zijn de komende maanden. Feit blijft dat er voor elke euro stijging geen enkele kuub meer wordt gecreëerd. De afzetprijzen lopen echter al wel verder op en mesttransporteurs en loonwerkers zijn terughoudend met het afnemen van mest. "Ik weet niet tegen welke tarieven ik de mest moet slijten straks, dus ik rij nu weinig tot nauwelijks naar onze silo's", vertelt een loonwerker. Zij willen straks niet bij moeten betalen. Wie wel mest naar de silo's rijdt, verhoogt zijn prijzen doorgaans. 

De mestnoteringen van DCA MI laten deze week opnieuw een stijging zien in zowel de ophaalbijdragen van vleesvarkens- als rundveedrijfmest. Daarmee zet de trend van de afgelopen weken door. De druk op de markt blijft in de zuidelijke regio's nog wat hoger dan in het midden en noorden van het land vanwege het natte voorjaar. Dat is ook terug te zien in de noteringen, die in deze genoemde gebieden de afgelopen weken in vergelijking harder stegen. Door de verschillen waar de mest wordt afzet en of er wel of geen vaste klanten zijn, is de bandbreedte zeer breed. Zo wordt er soms vleesvarkensdrijfmest geladen voor €31 maar ook €38 per kuub. Vleesvarkensdrijfmest zit gemiddeld rond de €34 per kuub, afhankelijk per regio. Voor rundveedrijfmest wordt gemiddeld al boven de €30 per kuub betaald.

Voor het overzicht met alle verschillende mestnoteringen per regio klikt u hier.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden