Klaas vd Horst

Nieuws Melk

Belgische melkaanvoer plust bovengemiddeld

14 Juni 2024 - Klaas van der Horst - 1 reactie

De Belgische melkveehouderij was vorig jaar een van de weinige groeiers in West-Europa, zo blijkt uit cijfers van zuivelkoepel BCZ. De melkaanvoer nam toe met 1,5%, terwijl het Europese gemiddelde niet hoger kwam dan 0,5% en in Frankrijk en Ierland dalingen plaatsvonden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal werd vorig jaar 4,95 miljard liter melk verwerkt. Dat is dan wel weer 4% minder dan in 2022. Deze daling wordt veroorzaakt doordat er minder buitenlandse melk in België werd verwerkt.

België is een belangrijk in- en uitvoerland voor rauwe melk. Zo brengt bijvoorbeeld FrieslandCampina nog steeds grote volumes Nederlandse melk naar België om daar te laten verwerken. Bij Lactalis in Lontzen wordt ook veel geïmporteerde melk verwerkt en Milcobel koopt eveneens stevige volumes bij vanuit het buitenland.

Oplopend uitvoeroverschot
Vorig jaar werd voor €4,95 miljard aan zuivel ingevoerd in België, wat in geld goed is voor een daling met 2%. Er werd voor €5,49 miljard uitgevoerd, wat een stijging is van 3%. Het uitvoeroverschot steeg daarmee naar €539 miljoen, 86% meer dan in 2022. De totale omzet van de Belgische zuivelindustrie kwam vorig jaar uit op €7 miljard. Dat is 1% minder dan in 2022, maar toen waren de zuivelprijzen wel veel hoger.

De bovenstaande cijfers betekenen toch niet dat het heel goed gaat met de Belgische zuivelindustrie, zo meent BCZ-directeur Lien Callewaert. De nettomarge van de bedrijfstak daalde in 2022 namelijk naar 1,03%. Voor 2023 zijn nog geen cijfers beschikbaar. Tijdens de jaarvergadering van de BCZ werd Sébastien Buytaert gekozen als nieuwe voorzitter en opvolger van Catharine Pycke. Buytaert is de CEO van Lactalis Benelux. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden