Shutterstock

Nieuws Zuivelbusiness

Boter steelt show en beperkt verlies op GDT

18 Juni 2024 - Klaas van der Horst

Een gemiddelde daling van de volle melkpoederprijs met 2,5% trekt een voor het overige redelijk positieve GDT-veiling licht omlaag. Boter is de grote tegenhanger van het hoofdproduct, met vooral voor Nieuw-Zeelands product en directe levering een recordprijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Steeg de GDT-index twee weken geleden nog met 1,7%, deze keer daalde de index met 0,5%. In zekere zin was het een meevallend resultaat. Er was een grotere daling verwacht.

Hoofdproduct volle melkpoeder daalde dus relatief sterk in prijs, maar vooral in Nieuw-Zeeland. De prijs van Europees product hield beter stand en noteerde zo'n €600 per ton hoger dan het Nieuw-Zeelandse melkpoeder.

Bij magere melkpoeder is het beeld omgekeerd. De gemiddelde prijs hiervan steeg met 0,7% en hier was het vooral het Nieuw-Zeelandse product dat licht aantrok en voor levering dichtbij gemiddeld zo'n €80 per ton meer hoger noteert.

Mozzarella werd volgens opgave niet verhandeld; Cheddar wel, tegen een iets lagere prijs dan op de vorige veiling. Boterolie daalde in prijs, maar boter steeg daarentegen met 6,2% in prijs. Daarbij werden de hoogste prijzen genoteerd voor Nieuw-Zeelands product. Daarvoor werd voor levering op korte termijn meer dan €8.200 per ton neergeteld. Europees product werd zo'n €1.600 per ton goedkoper geveild.

{{dataviewSnapshot(46_1718729886)}} 

Een enorm volume kwam er overigens niet voor de klok. Met 16.767 ton werd er nog minder verhandeld dan op de vorige, ook al bescheiden veiling.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden