Agrifoto

Analyse mest

Het blijft worstelen op de overvolle mestmarkt

4 Juli 2024 - Jesse Torringa

De mestplaatsingsruimte voor na de graanoogst laat nog eventjes op zich wachten, maar er wordt wel druk geïnformeerd naar elke beschikbare hectare. Sommige mestafnemers kijken dan enkel naar wie het meeste biedt per hectare. Aan de andere kant kunnen veehouders maar moeizaam hun volle kelders kwijt. Of zij nu grote of kleine volumes willen afzetten, het blijft vooral bij een beperkt aantal vrachten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het mest uitrijden is in het zuiden van ons land amper achter de rug of de eerst graanpercelen, en dan met name gerst, bieden zich al aan om bemest te worden. Daarmee is de periode waarbij loonwerkers en transporteurs vooral naar de opslagen rijden dit jaar kort, mits het weer dat de komende weken toelaat natuurlijk. Overigens wordt er nu wel volop mest naar de opslagen gereden. Verschillende mesttransporteurs geven aan dat zij het druk hebben en dat het aanbod onveranderd hoog is.

Een deel van hen heeft de mestopslagen niet leeg gekregen dit voorjaar en dat zorgt ervoor dat er minder mest kan worden afgenomen bij de veehouders. Daarnaast is de mest die in de opslagen gereden is afgelopen winter voornamelijk tegen veel lagere tarieven de opslag ingegaan. Dat verlies moet ergens anders weer wat recht getrokken worden.

De bovengemiddeld volle mestkelders, -opslagen en het onzekere verloop van de markt zorgen ervoor dat er hoofdzakelijk beperkte volumes worden opgehaald bij de veehouder. Dat zijn vaak enkele vrachten waardoor de veehouder weer even door kan. Aan de andere kant zijn er ook veehouders die aangeven dat er simpelweg niet meer genoeg op de rekening-courant staat om de gehele mestvoorraad af te laten voeren. Iets wat volgens mesttransporteurs steeds vaker voorkomt de laatste maanden.

Concurrentie
Akkerbouwers en anderen die ruimte hebben voor drijfmest worden ondertussen volop benaderd om zoveel mogelijk mest af te zetten. Dat gaat soms gepaard met concurrentie, waarbij loonwerkers en mesttransporteurs elkaar in sommige gevallen overbieden om maar ruimte vast te leggen voor dit najaar. Dat drukt naast het hoge aanbod nog eens extra de ophaalbijdragen omhoog. De prijzen die akkerbouwers toe krijgen variëren behoorlijk per regio en is afhankelijk van het gebied en transport. 

De mestnoteringen van DCA MI blijven deze week (week 27) licht stijgend. Vleesvarkensdrijfmest steeg de afgelopen weken gemiddeld meer per ton dan rundveedrijfmest en dat heeft te maken met dat mesttransporteurs en loonwerkers dit moeilijker kunnen afzetten. Net zoals aan het begin van 2024 levert rundveedrijfmest per hectare simpelweg meer op. De spreiding is groot en heeft te maken met afstand en de regio, waardoor er tussen de €32 en €39 per ton wordt betaald voor varkensdrijfmest. Gemiddeld ligt de ophaalbijdrage inmiddels op ongeveer €35 per ton. Rundveedrijfmest zit gemiddeld rond de €31 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden