Shutterstock

Analyse Melk

Kalme zuivelmarkt nu de vakantieperiode nadert

4 Juli 2024 - Wouter Baan

De vloeibare zuivelmarkt kan terugkijken op een rustige week zonder al te veel wetenswaardigheden. Met de zomervakanties voor de boeg is er minder vraag vanuit het verssegment, wat ook verband houdt het uitblijven van overtuigend zomerweer. Ook de Zuid-Europese landen zijn (nog) niet echt aan de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In grote lijnen bewegen de vloeibare zuivelprijzen zijwaarts. De roomnotering van DCA maakt zelfs een pas op de plaats, wat een vrij ongewone mutatie is in deze doorgaans zo dynamische markt. De stijging die de afgelopen weken zichtbaar was, is daarmee ten einde. De grootste oorzaak hiervan is het uitblijven van vraag. Daarbij beweegt de botermarkt weer wat omlaag, iets wat tevens bijdraagt aan de afzwakkende beweging. Room was al tamelijk duur om hier rendabel boter van te kunnen maken.

Weinig overschotten
Naast het uitblijven van vraag is de beschikbaarheid van vloeibare zuivel vrij goed. Beter dan verwacht zelfs. Dit komt door het gunstige weer vanuit het perspectief van de melkproductie. De huidige temperaturen benaderen bijna de perfecte omstandigheden voor deze tijd van het jaar, zo kun je stellen. Dit blijkt ook uit de wekelijkse Duitse melkaanvoercijfers van ZMB die ruim 1% hoger liggen in vergelijking met vorig jaar, terwijl het aantal melkkoeien is geslonken. Bij veel Duitse en Nederlandse verwerkers is er balans tussen aanvoer en productie, waardoor er op het moment relatief weinig overschotten zijn.

Dit maakt het waarschijnlijk dat de magere melkconcentraatprijzen deze week opnieuw opwaarts bewegen, zonder dat er steun is van de melkpoedermarkt die zelfs aanhoudend zwak is. Ook vanuit Frankrijk vallen de overschotten mee, of juist tegen. Dit laatste dan vanuit het perspectief van de koper. 

Spotmelknotering doet stap terug
Na vier weken met aantrekkende prijzen zet de Nederlandse spotmelknotering deze week een stap terug tot €46 per 100 kilo. Dit niveau is niet ver verwijderd van de basis-uitbetalingsprijzen die medio juli (bij de verwerkers die tot nu toe gepubliceerd hebben) nog altijd stijgende zijn. Wel lijkt de opwaartse kracht wat af te zwakken nu de zuivelmarkt de doorgaans kalme zomerperiode ingaat. Doorgaans is er dan wel meer vraag naar vloeibare zuivel vanuit landen in Zuid-Europa, zoals Italië. Maar op dit moment houden inkopers uit deze landen zich nog kalm, omdat ook daar de aanvoer op orde is. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden