De mondiale melkproductie blijft het komende decennium toenemen, maar de groei zal niet plaatsvinden in de Europese Unie. In India en Pakistan daarentegen wordt wel een forse toename verwacht. Dit blijkt uit de jongste raming van OECD-FAO Agricultural Outlook tot 2033.
Daarin wordt aangegeven dat de melkproductie wereldwijd per jaar met 1,6% zal groeien. Over tien jaar is de mondiale melkplas dan gegroeid tot 1.085 miljoen ton. De helft van de groei vindt plaats in India en Pakistan, met name gedreven door een hogere productie per koe. De verwachting is dat 30% van de mondiale melkproductie over tien jaar in deze landen zal plaatsvinden.
In de Europese Unie gaat de productie waarschijnlijk licht dalen. Dit als gevolg van politieke maatregelen en een verschuiving van gangbare naar biologische melkveehouderijen. In Oceanië en Noord-Amerika wordt nog wel een lichte toename verwacht. De vraag naar zuivel blijft ook toenemen. Met name als gevolg van inkomensgroei in opkomende landen in Azië. Niet alleen qua productie, maar ook qua consumptie zullen India en Pakistan tot de koplopers behoren.
Hoewel het mondiale zuivellandschap gaat veranderen, blijven de Europese Unie, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten ook het komende decennium de mondiale zuivelexport domineren. Nieuw-Zeeland zal zich blijven focussen op boter en volle melkpoeder, terwijl de VS hoge ogen blijft gooien met magere melkpoeder. In de raming van de OECD-FAO staat verder te lezen dat de zuivelprijzen nominaal bekeken de komende jaren blijven stijgen, maar de prijspiek van 2022 zal niet worden geëvenaard.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.