Het is deze week in Nederland eindelijk overtuigend zomerweer. En dat biedt boeren de gelegenheid om eens fatsoenlijk te maaien, zonder dat regen roet in het eten gooit. Nou ja, woensdag alweer zijn er door het KNMI onweersbuien voorspelt wat op veel plekken waarschijnlijk ook de nodige neerslag met zich meebrengt. Ruwvoerhandelaren en loonwerkers blijven zodoende somber gestemd.
"Een dag van zon, doet weken aan regen vergeten", zo luidt een oud spreekwoord. Dit werkt misschien wel zo tussen de oren van een mens, maar in de agrarische sector is de tot nu toe natte zomer (en dito voorjaar) zeker nog niet vergeten. Temeer omdat er woensdag en donderdag alweer regen wordt opgegeven in veel delen van het land. Dit maakt het dorsen van graan en het persen van stro een uitdagende exercitie, net als het op tijd binnenkrijgen van het gras. "Het is gewoonweg lastig dit jaar om de boel fatsoenlijk van het land te krijgen", zo verzucht een insider tijdens onze wekelijkse belronde. Dit maakt het noemen van prijzen volgens hem ook lastig, aangezien de range erg breed is.
Rekening houden met schaarste
Het is op dit moment nog lastig om beschikbaarheid van kwalitatief goed ruwvoer en stro voor de komende wintermaanden in te schatten. Toch houden handelaren vaak rekening met schaarste, vooral voor stro, zoals we vorige week al schreven. Dit geldt ook voor de beschikbaarheid van mais, vooral vanwege de grillige groeiomstandigheden dit jaar. Toch valt op veel plekken de groei niet tegen. Daarbij mag niet vergeten worden dat het areaal in Nederland dit jaar fors is toegenomen.
Groter maïsareaal
In totaal is dit jaar 209.000 hectare snij- en korrelmaïs ingepland. Vorig jaar was dat 196.965 hectare. Dat is 6,11% meer. Goed voor 12.000 hectare. De oorzaak daarvoor moet bij verschillende factoren worden gezocht. Allereerst het feit dat voorjaar 2024 extreem laat was, waardoor maïs soms de enige optie was. Anderzijds zijn de graanprijzen genormaliseerd en kiezen boeren misschien wat vaker voor maïs.
Zijwaartse ruwvoermarkt
De ruwvoerprijzen maken deze week over de hele linie een stap zijwaarts, waarbij – zoals gezegd – vaak een brede range kennen. Enkel de prijs van bierbostel doet een stap omhoog en stijgt met €0,05 tot €3,25 per procent droge stof. Regionaal kunnen de prijzen ook nog wat hoger liggen. De beschikbaarheid houdt niet over, doordat brouwers minder brouwen dan werd gedacht. De prijzen van bierbostel liggen wel onder het niveau van 2023 en ook het jaar daarvoor.
Klik hier voor een overzicht van de ruwvoerprijzen in onze databank.