Zuivelreus Fonterra verwacht haar Nieuw-Zeelandse leden nog hoger te kunnen belonen dan het in december meldde. Toen verhoogde de coöperatieve onderneming haar verwachting voor de melkprijs. Ditmaal gaat ook de dividendverwachting omhoog.
De begin december neergezette verwachting van NZ $9,50 per kilo vet en eiwit (€39,36 per 100 kilo melk) blijft overeind. De dividendverwachting wordt verhoogd van 40 tot 60 cent per aandeel naar 50 tot 60 cent (27 tot 32 eurocent).
Fonterra beleeft een heel goed productieseizoen, dankzij een goede grasgroei en prima weer. In het lopende jaar 2024/25 ligt de Nieuw-Zeelandse melkaanvoer van het bedrijf 3,6% hoger dan in het jaar ervoor. Vooral op het Noordereiland wordt stevig gemolken (+5%). Op het Zuidereiland en in Australië gaat het iets rustiger.
China geen struikelblok
De export doet het ook prima, zowel naar Aziatische marken als naar Zuid-Amerika. De uitvoer naar China daalde wel flink (-8,8% over heel 2024), maar pakte in december weer goed op. Ook de export naar het Midden-Oosten en Noord-Afika was minder. Toch boekt Fonterra goede resultaten.
Dat doet ze ook met de verkoop van zuivel aan grote voedingsbedrijven als Nestlé en Mars. Die hebben, net als in Nederland en andere Europese landen, afspraken gemaakt met Fonterra over de levering van CO2-arme melk. Fonterra-leden die melk produceren met een laag CO2-gehalte krijgen van deze bedrijven een extra bonus uitgekeerd, vanaf 1 juni 2025.
Klimaattoeslagen
Deelnemende bedrijven kunnen kiezen voor ruwweg twee reductieniveaus. Degenen die kiezen voor een beperkt reductiepakket, kunnen (omgerekend) ongeveer 4 tot 21 eurocent per 100 kilo melk bij verdienen. Dat komt bovenop de goed 40 cent die Fonterra zelf al betaalt voor CO2-reductie. Dit pakket is haalbaar voor naar schatting 5.000 Nieuw-Zeelandse bedrijven.
Er is ook een steviger reductiepakket voor boeren die de CO2-emissie 30% onder het niveau van 2017/2018 proberen te krijgen. Zij kunnen daarmee tot €1,025 per 100 kilo melk bijverdienen. Naar schatting kunnen hier echter slechts 300 tot 500 bedrijven mee uit de voeten.