De Stichting Milieukeur (SMK) ziet dat melkveehouders die meedoen aan het programma 'On the way to PlanetProof' goede stappen zetten op weg naar de duurzaamheidsdoelen voor 2030. Ze lopen voor op de basisnormen voor verduurzaming. SMK heeft daarentegen geen data over de economische prestaties van de deelnemende boeren.
Het rapport is de eerste impactanalyse van het programma en kijkt terug over de periode van 2021 tot en met 2023. Het blijkt dat de deelnemers gemiddeld aanzienlijk beter presteren dan de gestelde basisnormen voor een reeks ijkpunten. Zo is een behoorlijk areaal kruidenrijk grasland (grotendeels extensief) bij gekomen (9,9%, bijna het doel van 10% in 2030) en wordt een hoog percentage (61,4%) eiwit van eigen land gevoerd. Het percentage blijvend grasland (75%) benadert het tussendoel voor 2030 (80%). Er worden steeds minder broeikasgassen uitgestoten (902 g/kg meetmelk ten opzichte van de basisnorm van 1.020 g/kg meetmelk). De ammoniakemissie ligt op 51 kg/ha, met een tussendoel van 38 kg/ha in 2030. De levensduur van het melkvee (6 jaar en 6 maanden) is boven de basisnorm (5 jaar en 4 maanden) en benadert het tussendoel van 7 jaar. Monitoringsdata van melkproductie en veebezetting per hectare laten zien dat de productie-intensiteit van On the way to PlanetProof-deelnemers bijna even hoog is als het Nederlands gemiddelde. De grootste opgaven liggen nog bij de doelen natuur en landschap en bij de emissies per kilo meetmelk.
De uitkomsten van de analyse zijn een gemiddelde van de resultaten van 562 melkveehouders. Zij zijn de stabiele groep over een reeks van 3 jaren. Op jaarbasis zijn er wel meer deelnemers, maar er zijn ook steeds afvallers en (her)intreders.
Over de economische resultaten van de groep PlanetProof-boeren doet de analyse geen uitspraken. SMK meldt desgevraagd dat dit niet tot haar taken behoort.