De melkproductie in Nieuw-Zeeland is in januari toegenomen. Daarnaast meldt het land een sterke groei in de export naar belangrijke markten. Ook de zo belangrijke Chinese afzetmarkt vertoont weer lichtpuntjes. Ondertussen neemt de melkproductie in Australië juist af. Dit als gevolg van onder meer droogte, wat consequenties heeft voor de beschikbaarheid van ruwvoer.
De melkproductie in Nieuw-Zeeland bereikte in januari 2,39 miljoen ton, een stijging van 2,62% ten opzichte van vorig jaar. Opvallend is dat de productie van vet en eiwit (milk solids) nog sterker groeide, met 4,99% op jaarbasis naar 211.853 ton in januari. Dit duidt op een hogere opbrengst in de productie van zuivelproducten.
Tegelijkertijd steeg de Nieuw-Zeelandse zuivelexport met 8,6% op jaarbasis, tot 378.016 ton in januari. Deze toename werd voornamelijk gedreven door een hogere export van volle melkpoeder (WMP) en boter naar China. Daarnaast hebben het Verenigd Koninkrijk, Japan en Zuid-Korea hun kaasimport uit Nieuw-Zeeland verhoogd. Daarnaast wordt de groei gedreven door een grotere afzet van melkeiwitconcentraat (MPC) en melkeiwitisolaat (MPI).
Australische zuivelsector
De melkproductie in Australië daalde in januari juist tot 708,2 miljoen liter, een afname van 2,61% ten opzichte van vorig jaar. Deze daling was al verwacht, aangezien drogere weersomstandigheden de beschikbaarheid van water en voer beperken. Dit heeft de marges van melkveehouders onder druk gezet. Daarbij blijven de stijgende arbeidskosten, die tussen 2021 en 2024 met liefst 50% stegen, een belangrijke uitdaging voor de concurrentiekracht van de Australische zuivelsector.
Ondanks deze uitdagingen behoudt Australië een sterke positie op de wereldwijde zuivelmarkt. Een recent Rabobank-rapport benadrukte dat Australië de op één na meest kostenefficiënte zuivelproducent ter wereld is, na Nieuw-Zeeland. Beide landen profiteren het voersysteem dat gebaseerd is op eigen ruwvoer. Wel heeft Australië een aanzienlijk nadeel door de hogere arbeidskosten.
De Australische zuivelexport bedroeg in december 69.793 ton, een stijging van 13,69% ten opzichte van het voorgaande jaar. De totale exportwaarde van zuivel bedroeg 407,19 miljoen Australische dollar (€239,06 miljoen), een stijging van 34,63% op jaarbasis. De export leunt vooral op kaas en melkpoeder.
Veranderende trends in Chinese zuivelimport
China blijft een cruciale markt voor de Oceanische zuivelexport, hoewel het land de afgelopen jaren een dalende trend in zuivelimport heeft laten zien. De Chinese zuivelimport daalde vorig jaar met 8,8% en bereikte eind december 2,82 miljoen ton. De dalende trend lijkt zich echter te keren, aangezien de Chinese zuivelimport in december met 18,6% steeg tot een totaal van 283.397 ton. De stijging komt mogelijk door de gedaalde Chinese melkprijzen wat het overaanbod van melk tegengaat. Daarnaast kan de melkveehouderijsector in Oceanië mogelijk profiteren van de handelsoorlog tussen de VS en China.